3 / 5

Leul castiga teren, dupa publicarea datelor despre PIB-ul semestrial

Leul a castigat peste un ban (0,36%), pana la 3,5204 lei/euro, conform cursului de referinta afisat, luni, de Banca Nationala a Romaniei (BNR), dupa publicarea datelor privind cresterea economica record din primul semestru, dar cu un parcurs divergent fata de cel al monedelor din regiune.

Vineri, Banca Nationala a Romaniei (BNR) afisase un curs de referinta de 3,5330 lei/euro.

"Leul s-a apreciat in mod categoric ca urmare a datelor publicate de INS (Institutul National de Statistica) despre PIB (produsul intern brut)", a declarat, citat de NewsIn, dealerul Bancii Comerciale Romane (BCR) Narcis Noaghea.

Moneda nationala a inceput ziua la cotatii de peste 3,53 lei/euro, apreciindu-se apoi brusc pana sub 3,52 lei/euro, in primele minute ale sedintei valutare. Leul si-a inversat tendinta inainte de ora 12:00 si a inceput sa piarda usor teren in fata euro, osciland apoi in jurul nivelului de 3,5150 lei/euro. Ulterior, leul si-a reluat aprecierea, iar la ora 13:35, bancile cumparau un euro cu 3,5090 lei si il vindeau cu 3,5150 lei.

Avansul record al economiei romanesti din prima jumatate a acestui an a fost alimentat, probabil, de cresterile peste asteptari in constructii si agricultura si va duce la aprecierea leului, dar nu va determina o decizie de majorare a dobanzii cheie de catre BNR, cred analistii.

"Cresterea economica din primul semestru constituie o surpriza pentru investitorii straini si, din acest motiv, am putea vedea, in zilele urmatoare, o apreciere a leului, probabil sub nivelul de 3,50 lei/euro. Acesta ar fi, insa, singurul efect imediat al acestor date, care nu vor determina o noua majorare a dobanzii cheie, deoarece banca centrala se astepta deja la un nivel similar", a declarat, citat de NewsIn, Nicolaie Alexandru Chidesciuc, senior economist al ING Bank Romania.



Inapoi la articol

Setari Cookie-uri