2 / 5

Riscuri generate de nevoile mari de finantare

Deficitul comercial sub asteptari inregistrat de Romania in iulie atrage asteptari optimiste cu privire la evolutia ulterioara a tarii, insa riscurile generate de nevoile mari de finantare se mentin, se mai arata in rapoartele analistilor Citibank.

Astfel, in luna iulie, balanta comerciala a Romaniei a inregistrat un dezechilibru de aproape 1,9 miliarde euro, comparativ cu 2 miliarde euro, cat estimasera analistii Ilker Domac si Engin Dalgic, in analiza despre economiile statelor din Europa, Orientul Mijlociu si Africa (EMEA).

In consecinta, deficitul comercial a avut o crestere anuala de 4,64% in iulie. Cat priveste diferenta din importurile si exporturile din primele sapte luni ale acestui an, aceasta s-a cifrat la 12,7 miliarde euro, cu 10,42% mai mult decat in perioada similara din 2007.

"Dezechilibrul mare al balantei comerciale adanceste cel mai mult la deficitul de cont curent, a carui valoare o estimam la 13,8% din produsul intern brut (PIB) al Romaniei si nu credem ca se va imbunatati semnificativ in acest an", sustin analistii Citibank.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri