4 / 5

Vosganian a anuntat in Guvern o estimare de crestere economica de 8,5-9,1% pentru 2008

Estimarile privind cresterea economica in acest an se situeaza intre 8,5 si 9,1%, a declarat in cadrul sedintei de miercuri a Executivului ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, a anuntat purtatorul de cuvant al Guvernului, Camelia Spataru, potrivit NewsIn.

Purtatorul de cuvant al Guvernului a mai spus ca, potrivit informarii prezentate de ministrul Vosganian in sedinta de miercuri, "este pentru prima data, in luna august, cand avem inflatie negativa".

Preturile de consum au scazut in august cu 0,09% fata de iulie, fiind a doua luna de deflatie dupa Revolutie, dupa august 2006, cand inflatia lunara a fost de -0,07%.

In ceea ce priveste exporturile, ministrul Varujan Vosganian "a informat ca acestea au depasit trei miliarde de euro si au fost cu 150 milioane de euro mai mari decat in luna iunie", a precizat Spataru.

Estimarile privind cresterea economica se situeaza intre 8,5 si 9,1% pe total an, a mai spus miercuri ministrul.

Marti, Vosganian declara ca Romania ar putea incheia anul 2008 cu o crestere economica de in jur de 8%.

In prima jumatate a acestui an, produsul intern brut (PIB) al Romaniei a fost de 195,8 miliarde lei (53,3 miliarde euro), in crestere cu 8,8% fata de perioada similara din 2007, avansul economic anual in trimestrul II fiind de 9,3% - ambele recorduri ale perioadei postrevolutionare, potrivit primelor estimari publicate la inceputul acestei luni de Institutul National de Statistica (INS).

Comisia Nationala pentru Prognoza (CNP) estima, in ultimul raport publicat in primavara, o crestere economica de 6,5% pentru acest an, insa datele peste asteptari din primul semestru ar putea impinge CNP la o revizuire in crestere semnificativa a estimarilor in prognoza de toamna.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri