3 / 5

Precautie fata de perspectiva comertului exterior al Romaniei

Printre riscurile luate in calcul de acestia pentru prognoza referitoare la Romania se numara nevoile ridicate de finantari externe si lipsa unei politici fiscale adecvate.

"Nevoile mari de finantare externa lasa Romania vulnerabila in fata schimbarilor neasteptate de dispozitie ale investitorilor si creaza o presiune suplimentara pe cursul de schimb", mai spun analistii Citibank.

Acestia privesc in continuare cu precautie perspectiva comertului exterior al Romaniei, printre motivele invocate numarandu-se cresterea peste asteptari a produsului intern brut in primele doua trimestre din acest an si previziunile de crestere si in urmatoarea jumatate de an. In aceste conditii, analistii Citibank considera ca presiunile exercitate de cererea excesiva cu care se confrunta Romania in prezent nu au cum sa scada.

In al doilea rand, analistii Citibank au declarat ca nu se asteapta la o politica fiscala eficienta in perspectiva alegerilor din luna noiembrie a acestui an, fapt care ar putea duce la depasirea obiectivului oficial de 2,3% din PIB privind deficitul fiscal.

Pentru cursul de schimb, Citibank isi mentine previziunea privind evolutia raportului leu-euro, considerand ca la sfarsitul anului valoarea acestuia va fi intre 3,53 lei/euro si 3,57 lei/euro. Analistii bancii au mentionat, insa, ca sunt constienti "ca exista riscuri considerabile in ce priveste prognoza noastra privind cursul de schimb, pe fondul deficitului mare de cont curent si al nesigurantelor asociate cu criza internationala".

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri