4 / 7

Constructiile si imobiliarele urmeaza in topul falimentelor

In topul sectoarelor falimentare se afla sectorul constructiilor. Tinand seama de faptul ca in comert sunt inregistrate cele mai multe firme din Romania si ca riscul acestui sector poate fi asociat cu riscul mediu al economiei, specialistii Coface considera ca sectorul constructiilor este la ora actuala cel mai riscant sector din punct de vedere al riscului de insolventa.

In primul semestru al anului 2008 un numar de 822 de firme din constructii se aflau in diverse faze ale procedurii de insolventa. Acestea reprezentau aproape 11% din totalul falimentelor, fata de 7,5% in decembrie 2007.

“Lipsa de lichiditati cu care se confrunta sectorul constructiilor in acest moment prezinta un potential de risc ridicat tocmai din cauza reactiilor in lant pe care le genereaza neplata unei companii. Practic, multe societati au ajuns in stare de insolventa nu din cauza unor probleme interne, a intarzierii lucrarilor sau a lipsei fortei de munca, ci din cauza unui incident major de plata din partea unuia din clientii sai. Din pacate, in astfel de cazuri furnizorii creditori isi recupereza cu greu datoriile, deoarece in caz de faliment aproape in totaliate, prin lichidarea activelor firmei, sunt stinse datorii catre stat si banci”.

Situatia sectorului constructiilor este ingrijoratoare avand in vedere si exemplul Spaniei, care in mai putin de un an a ajuns de la o crestere economica ridicata la un pas de recesiune ca urmare a caderii sectorului constructiilor.

Un alt sector unde falimentele sunt in crestere este cel al tranzactiilor imobiliare, care a urcat de la locul 15, ocupat la finele anului 2007, la pozitia 11, la 30.06.2008. Multe agentii imobiliare au intrat in stare de insolventa dupa ce numarul de locuinte tranzactionate a scazut in ultimul an, ca urmare a inaspririi conditiilor de creditare, dar si al cresterii preturilor in domeniul imobiliar.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri