6 / 7

Coface mentine ratingul de tara la 'A4-'

Coface a atribuit Romaniei ratingul 'A4' pentru mediul de afaceri si l-a mentinut pe cel pentru riscul de tara 'A4-', in conditiile in care dezechilibrele macroeconomice dezavantajeaza Romania, a declarat, ieri, economistul-sef al Coface, Yves Zlotowski, informeaza NewsIn.

Coface a introdus recent un nou rating, care evalueaza calitatea mediului de afaceri dintr-o tara.

Pentru Romania, Coface a mentinut perspectiva negativa a ratingului pentru riscul de tara, explicand ca, printre cele mai mari amenintari la adresa economiei se numar in continuare deficitul de cont curent si presiunile de depreciere a leului pe fondul crizei internationale.
]
Pe de alta parte, scenariul de baza al Coface pentru Romania prevede o aterizare lina (soft landing) a economiei in anii urmatori, desi compania de evaluare financiara nu exclude nici varianta unei aterizari dure (hard landing), care s-ar putea manifesta prin injumatatirea cresterii economice in 2009, dar si printr-o posibila depreciere a monedei nationale cu 10-15%.

Coface si-a revizuit in jos estimarea pentru deficitul de cont curent al Romaniei pentru acest an la 14% si spune ca un aspect pozitiv este acoperirea acestuia in mare parte din investitiile straine directe.

"Investitiile straine reprezinta o sursa stabila de finantare, iar riscul ca acestea sa paraseasca Romania este scazut, in conditiile in care avansul economic al tarii este net superior celui din UE. Problema este insa finantarea externa: daca bancile straine nu o vor mai acorda, cursul de schimb ar putea fi afectat, ceea ce ar lovi apoi companiile care au venituri in lei si se imprumuta in valuta", a mai spus Zlotowski.

Ca impact al crizei internationale in Romania, economistii de la Coface au mentionat efectul negativ asupra exportatorilor romani, in conditiile in care 70% din exporturi se indreapta catre UE, "care se confrunta in acest moment cu o stagnare economica sau chiar cu o recesiune".

Coface subliniaza, totusi, ca influenta directa a crizei internationala asupra Romaniei e redusa, deoarece tara nu e strict dependenta de capitalul american.

Coface si-a revizuit in sus estimarea pentru cresterea economica a Romaniei din acest an la 7,8% si prognozeaza pentru anul viitor un avans al produsului intern brut (PIB) de 5,2%.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri