4 / 5

Este recesiunea un scenariu posibil si pentru Romania?

Desi scenariul recesiunii zonei euro este cel mai plauzibil pentru specialisti, acestia cred ca recesiunea este o exagerare in cazul Romaniei, insa nici aceasta nu este exclusa daca contextul creat de criza financiara se va mentine la actualul nivel sau chiar se va inrautati.

„Cred ca recesiunea este un scenariu exagerat. Cel mai plauzibil scenariu este cel in care economia Romaniei incetineste, pentru ca este inevitabil sa nu incetineasca si oricum cresterea economica este exagerata, fiind mult peste potentialul economiei la nivelul de 8-9% anul acesta. Insa, o incetinire spre 4-5% anul viitor mi se pare o evolutie catre normalitate, iar sub 6% nu este de condamnat. O problema va fi daca nivelul va fi sub 5%”.

“Din cauza inflatiei in crestere, a creditelor mai scumpe si limitate ca volum, multe companii vor intampina greutati financiare, se vor intalni si situatii de faliment. Acest lucru va genera cresterea somajului, probleme financiare in randul populatiei, imposibilitatea de plata a facturilor, dar acesta reprezinta scenariul cel mai sumbru, intrucat cu suportul unor masuri eficiente luate de catre guvern astfel de situatii vor putea fi evitate”, a detaliat la randul sau Diosi.

Daca lucrurile vor continua la acest nivel de acum pentru o perioada mai lunga este posibil ca efectele sa fie mult mai dure, dar specialistii spera in stabilizarea pietelor financiare si deblocarea creditelor, deoarce, spuna acestia, nici o economie nu poate rezista unei situatii in care pietele interbancare sunt blocate si nu-si dau bani intre ele, ca in SUA.

„Pe lei bancile isi dau bani intre ele in Romania, pe aceasta componenta nu a fost o problema de lichiditati, problema vine pe partea finantarii in valuta, care este mult mai scumpa, deci mult mai greu de accesat”, a detaliat economistul RZB.

„In zona euro vom asista la recesiune si o presiune va fi pusa in special, in Romania, pe exporturi. Scenariul unei cresteri de 3% a PIB-ului in 2009 este mult mai paluzibil, recesiunea este putin probabila, dar nu imposibila”, a atras atentia Cabat.

Recesiunea zonei euro va avea un impact si asupra Romaniei, de fapt asupra tuturor tarilor mai mult sau mai putin conectate la zona euro.

„Daca incetinirea ritmului de dezvoltare in Zona Euro ar putea afecta pana la un punct nivelurile de crestere din Romania, vestea buna este ca aceasta perioada dificila va impulsiona imbunatatirea eficientei la nivel mondial. In cele din urma este posibil chiar sa accelereze procesul de relocare a productiei din Europa de Vest catre Romania, unde costurile legate de forta de munca sunt mult sub media europeana”, a comentat Mladin.
„60% din totalul comertului exterior este cu zona euro, deci vom fi afectati, impactul in Romania va fi mai diminuat pentru ca exporturile noastre in zona euro, ca procent in PIB, sunt cele mai mici din regiune, ne putem compara cu alte tari fiind mai putin corelati ca alte tari din regiune (de exemplu Cehia , Polonia). Astfel, o incetinire de 1% din crestere in zona euro, are un impact de circa 0,5-0,7% in PIB-ul Romaniei”, a explicat Dumitru.

Pe de alta parte, Romania are un nivel scazut de intermediere financiara comparativ cu media europeana,ceea ce o face mai putin vulnerabila in fata crizei, iar cerintele minime de rezerva valutara sunt dintre cele mai mari din Europa, constituind astfel un“tampon” de lichiditati, a detaliat specialistul BCR.

Faptul ca pana acum tara noastra a fost ferita de efectele dramatice ale crizei financiare internationale se explica prin faptul ca intre Romania si alte tari mai dezvoltate exista inca decalaje semnificative, iar pe de alta parte „Romania este inca o tara interesanta pentru investitori straini, avem mult de recuperat in cresterea economica si cred ca si in aceste conditii dificile tara noastra va fi in continuare in vizorul investitorilor straini”, a concluzionat Baltazar.



Inapoi la articol

Setari Cookie-uri