2 / 8

'Cu un buget rezonabil, Romania va fi mai bine pregatita sa infrunte criza'

Omul de afaceri Marius Ghenea spera si se asteapta ca viitorul Executiv sa inteleaga mai bine perioada dificila in care intra Romania, o perioada in care mediul de business are nevoie de sustinere si incurajare din partea factorilor guvernamentali.

“Senzatia actuala este ca Executivul nu intelege deloc cat de complicat este contextul economic actual pentru Romania, iar lipsa de intelegere a fenomenelor economice de acest gen rezulta de obicei in decizii strategice proaste”, spune Marius Ghenea.

Cu siguranta, intr-o asemenea perioada investitiile in infrastructura pot sa pastreze Romania pe un anumit trend pozitiv, crede Ghenea, chiar in contextul unor probleme globale mai serioase decat cele estimate in prezent. Romania are pe de o parte un necesar urias de lucrari de infrastructura, dar si surse de finantare ale acestor lucrari, in masura in care fondurile europene vor incepe in sfarsit sa fie absorbite.

“Aceste lucrari pot oferi locuri de munca, venituri pentru parti semnificative ale populatiei Romaniei iar aceste venituri se vor intoarce in economia locala, alimentand consumul. Este principala directie de actiune pentru Romania in urmatoarea perioada”, estimeaza Marius Ghenea, unul dintre cei mai renumiti antreprenori din Romania.

In opinia sa, in primul rand, ar trebui construit un buget care sa tina cont de toate implicatiile situatiei actuale: presiunile inflationiste, posibila crestere semnificativa a somajului, presiunea si mai mare pe deficitul de cont curent, deoarece pietele europene nu mai pot prelua produsele si serviciile romanesti in acelasi ritm, dar Romania va continua sa importe probabil la acelasi nivel cu 2008, daca nu mai mult, deoarece acesta este pattern-ul pe care economia noastra functioneaza in prezent si din pacate nimeni nu pare sa incerce sa schimbe acest pattern pe termen scurt). “Cu un buget rezonabil, cred ca Romania va fi mai bine pregatita sa infrunte criza”, adauga Ghenea.

El nu este de acord cu cele mai recente previziuni ale agentiilor de rating, care prevad pentru 2009 o recesiune in Romania.

“Este foarte dificil ca de la 9% crestere anuala a PIB-ului sa te gandesti, fie ca guvernant, fie ca simplu cetatean, la un scenariu in care anul viitor cresterea ar putea fi negative. In plus, nu cred ca recesiunea ar fi o solutie pentru Romania in situatia actuala, asa ca viitorul Guvern ar trebui sa ia in calcul un scenariu de recesiune, dar in acelasi timp sa planifice in mod activ si proactiv pentru un alt scenariu, respectiv pentru un scenariu de continuare a cresterii, fie si la valori procentuale anuale semnificativ mai mici”, declara Marius Ghenea.

Referitori la fiscalitatea din Romania, Ghenea aminteste de cele cateva sute de taxe diferite pe care contribuabilii persoane fizice sau juridice trebuie sa le plateasca. Nu cred ca marirea impozitului de 16% pe profit ar face sens, deoarece oricum majoritatea companiilor vor avea probleme serioase de profitabilitate in 2009, asa ca o asemenea majorare nu ar aduce sume suplimentare la buget, in schimb ar putea determina o reactie a investitorilor straini, care si-au localizat afacerile in Romania tocmai pe baza unor taxe corporatiste relativ scazute”, mai spune Ghenea.

“In general, daca vorbim de cresterea impozitelor si taxelor, trebuie sa intelegem ca o asemenea crestere ar putea fi greu suportabila atat pentru persoanele fizice (care nu vor mai avea veniturile in crestere rapida, cum s-a intamplat pana acum) cat si pentru persoanele juridice (care se vor lupta, in marea majoritate, sa isi mentina o anumita profitabilitate)”, adauga acesta.

El nu crede ca formarea unui guvern intr-un termen de timp foarte scurt rezolva problemele economice sau politice ale Romaniei, in contextul crizei mondiale. Insa un lucur este clar, in opinia lui Ghenea, cu cat aceasta etapa dureaza mai putin,cu atat mai repede vom avea o idee cu privire la directia in care ne indreptam.

“Nu sunt adeptul unui premier tehnocrat din mai multe motive, cel mai important fiind faptul ca un adevarat "premier tehnocrat" ar trebui sa aiba o experienta specifica anterioara de Prim-Ministru tehnocrat in Romania. Punand pe lista toti premierii Romaniei de pana acum, nu am avut de fapt premieri de acest gen, poate cu exceptia lui Mugur Isarescu, pentru un scurt interval de timp in 2000. Asa ca, daca acesta ar fi un "concurs de angajare premier", am avea suficienti candidati cu experienta de premieri din zona politica, insa mai niciunul din zona "tehnocratilor", spune Ghenea.

Un alt motiv expus de Marius Ghenea este si faptul ca, daca ne gandim la politicile sectoriale sau la activitatea normativa a Guvernului, intr-un fel sau in altul, in spate se afla intotdeauna niste tehnocrati care lucreaza, iar premierul si ministri sai nu fac decat sa incerce sa puna aceste actiuni in concordanta cu interesele politice: cu Parlamentul, cu Presedintele, etc.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri