4 / 6

Tarile afectate de criza (I)

Compania energetica nationala ucraineana Naftogaz a anuntat miercuri ca livrarile de gaz rusesc catre Europa, prin gazoductele ce tranziteaza Ucraina, au fost oprite, a scris Reuters, citat de NewsIn.

In cele ce urmeaza este prezentat un rezumat al situatiei aprovizionarii cu gaze naturale rusesti in tarile europene afectate de aceasta decizie.

Austria.
Livrarile de gaze naturale catre Austria au fost complet sistate miercuri, a anuntat grupul petrolier si de gaze OMV, ce a adaugat ca a recurs la rezerve, la productia interna si la alte importuri pentru a garanta aprovizionarea cu gaz a consumatorilor.

Cehia. Importatorul ceh RWE Transgas a anuntat miercuri ca tranzitul prin principala conducta din Rusia catre Cehia si Europa de Vest a fost sistat de la miezul noptii.

Slovacia. Firma slovaca de gaze naturale Slovensky Plynarensky Priemysel (SPP) a anuntat miercuri ca aprovizionarea cu gaze din Rusia a fost oprita in timpul noptii, adaugand ca va oferi mai multe informatii in cursul acestei zile.

Slovacia va declara stare de urgenta din cauza sistarii livrarilor, a anuntat marti agentia ceha CTK, citandu-l pe ministrul slovac al economiei, Lubomir Jahnatek. Aprovizionarea cu gaz a consumatorilor nu va fi redusa.

Franta. Livrarile de gaze din Rusia catre Franta au scazut marti cu peste 70%, a anuntat grupul energetic francez GDF Suez, ce a garantat aprovizionarea fara probleme a consumatorilor.

Bosnia. Principalul operator de gaze naturale din Bosnia, BH Gas, a anuntat marti ca aprovizionarea cu gaze rusesti a fost sistata. Bosnia consuma anual circa 350 milioane matri cubi de gaze naturale, dintre care cea mai mare parte provin din Rusia. Consumul din ultimele doua zile s-a ridicat la 1,6 milioane metri cubi, din cauza temperaturilor extrem de scazute.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri