2 / 10

Spirala extrem de periculoasa

Anul precedent a pornit pe piata de capital romaneasca de la nivele de pret foarte joase, 2008 fiind anul in care deprecierea inregistrata de actiuni a fost masiva si a fost anticipativa economiei reale.

“Luna octombrie 2008 a fost una de dizlocari masive, a fost o luna care in mod normal a dat minimul unei foarte lungi perioade de timp. A fost o luna a capitularii investitorilor in fata barajului de perspective negative, minimul stabilit in aceea luna va rezista sub conditia pastrarii echilibrului macro-economic in perspectiva anului viitor”, a declarat Andrei Ciubotaru, broker la Vanguard.

El subliniaza faptul ca rularea unui deficit in cursul acestui an va atrage dupa sine si downgradarea de catre agentiile de rating a economiei Romaniei.

“Dupa ce am depasit nivelul de 4 lei/euro putem intra intr-o spirala extrem de periculoasa, din cauza nivelului datoriei private (credite imobiliare, credite de nevoi personale) care este exprimata in proportie covarsitoare in moneda europeana si care va fi din ce in ce mai greu de platit, pierdere care va fi acoperita din capitalul bancilor romanesti, capital care va trebui reinnoit. Iar acest lucru va avea loc in conditiile in care bancile-mama straine nu sunt intr-o stare excelenta”, opineaza Andrei Ciubotaru.

Astfel, daca autoritatea centrala induce tensiuni suplimentare pe fluxurile de capital catre/din Romania, minimul stabilit anterior de indicii BVB poate sa pice. Nu este exclus nici faptul ca respectivul nivel sa reziste in aceste conditii de depreciere a monedei nationale.

“Aceste presiuni ar putea sa-si faca efectul pana la jumatatea acestui an, iar pentru restul anului, castigatorii detasati dintre companiile listate vor fi aceia care au o strategie eficienta a cash-flow-ului, generarea de lichiditati, in conditiile unui grad de indatorare scazut. Iar astfel de companii se regasesc in mai multe sectoare de activitate. Genul acesta de companii va fi si mult mai stabil pe cotatii decat alte companii, ele putand sa nu isi atinga vechiul minim din octombrie, indiferent ce fac indicii generali si sectoriali de piata”, conchide brokerul Vanguard.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri