9 / 10

Dobanzile bancare O solutie pentru investitiile pe termen scurt sau incert

Fiecare investitie trebuie gestionata si personalizata in functie de preferintele investitorului, cum ar fi gradul de aversiune la risc si durata investitiei.

„Desi investitiile de capital au un randament anual mediu mai ridicat pe termen lung, incorporeaza o posibilitate de pierdere pe termen mediu-scurt, asa cum s-a demonstrat si in cursul acestui an”, a declarat, pentru Wall-Street, Rozalia Pal (foto), economist-sef la UniCredit Tiriac Bank.

Acesta a explicat ca, in cazul investitiilor de capital, cea mai buna combinatie de randament-risc se poate obtine prin diversificarea portofoliului pe diverse sectoare economice, dar si pe diverse tari si regiuni.

„Daca durata investitiei este incerta sau este pe termen scurt, depozitele bancare ofera o solutie de investitie cu acces la lichiditate si o rentabilitate sigura sub forma de dobanda, care credem ca va ramane la un nivel ridicat pe tot parcursul anului 2009”, a mai explicat Pal.

Pentru obtinerea unui randament sigur, dar relativ mai modest se poate investi in obligatiunile corporatiste sau de stat (cu un risc de nerambursare minim), recomanda analista. In cazul investitiilor in obligatiuni indicatorul cel mai important este rata dobanzii si inflatia.

„In ceea ce priveste investitiile in 2009, pot fi recomandate atat actiunile cat si obligatiunile. Actiunile au ajuns la pretul minim din ultimii doi ani ceea ce le confera potential de crestere, garantand randamente ridicate.

Riscul acestei investitii este ca aceasta crestere poate fi afectata de socurile negative neasteptate si chiar de aparitia unor falimente.

Obligatiunile de stat pot fi luate in considerare in conditiile de incertitudine o alternativa sigura de investitie”, a declarat Rozalia Pal.

De asemenea, in conditiile actuale de dobanda maxima atinsa pe termen mediu cu asteptari de scadere in viitor si temperarea inflatiei care va fi vizibila deja din 2009, „randamentul obligatiunilor devine foarte atractiv si astfel este recomandabila investitia pe dobanda fixa (ridicata in prezent) pe o perioada mai lunga de timp (randamentul investitiei ramane ridicat chiar daca rata dobanzii pe piata scade)”, a conchis aceasta.

In ce priveste dobanzile la de depozitele in lei, evolutia acestora va fi determinata atat de necesitatile de finantare ale bancilor comerciale cat si de momentul si modalitatile prin care Banca Centrala va decide o relaxare a politicii monetare, sustine Florin Eugen Sinca, analist in cadrul Bancii Comerciale Romane.

„O relaxare treptata ar putea avea loc in primul trimestru al anului 2009 atat prin reducerea dobanzii de politica monetara cat si prin diminuarea rezervelor minime obligatorii pentru lei. In conditii normale, ritmul inalt de crestere a dobanzilor pentru depozitele in lei s-ar putea tempera, ulterior asistand si la reduceri ale acestora. Dobanzile la euro pentru depozitele atrase de la clientii locali vor fi legate de costurile si disponibilitatea finantarilor externe, aflate sub influenta crizei financiare”, a declarat Sinca, pentru Wall-Street.

Acesta a evidentiat faptul ca, in prezent, asistam la o focalizare mai puternica a bancilor asupra resurselor in euro atrase de la clienti persoane fizice pe plan intern iar dobanzile au fost majorate pana la nivelul de 7%.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri