8 / 8

Tariceanu critica bugetul Guvernului Boc

Presedintele PNL, Calin Popescu Tariceanu, a declarat ca bugetul pe anul 2009 este unul care denota lipsa de viziune si strategie a Cabinetului Boc si este facut in incercarea de a diminua efectele politice ale incapacitatii de a onora promisiunile electorale.

Potrivit lui Tariceanu, concluzia care se poate trage din prezentarea facuta de premierul Emil Boc si de ministrul de finante Gheorghe Pogea este ca bugetul de stat pe 2009 "nu se bazeaza pe o viziune, pe o strategie sau pe o prioritate".

Presedintele PNL a explicat ca proiectul de buget incearca sa rezolve, intr-o perioada de criza, atat chestiunea investitiilor, cat si pe cea legata de protectia sociala, respectiv salarii si pensii, acestea din urma fiind posibile numai intr-o economie in crestere.

"Este regretabil ca de peste o luna se zbat fara rost sa gaseasca o formula, este doar incercarea de peticire", a sustinut fostul prim-ministru, in opinia caruia actualul Cabinet nu are curajul sa ia masuri pentru stimularea economiei. "Guvernul ar vrea sa fie si cu buzele unse si cu slanina in pod", a mai afirmat liderul opozitiei.

"Din prezentarea de azi nu rezulta nimic", a sustinut Tariceanu, care a explicat ca, in loc sa se genereze incredere in mediul de afaceri si in cel al cetatenilor, Guvernul propune "o solutie de minima rezistenta", in incercarea de a diminua impactul politic al imposibilitatii onorarii promisiunilor electorale.

Presedintele PNL a apreciat initiativa reducerii birocratiei, dar a subliniat ca acest deziderat al Guvernului nu se regaseste insa in realitate, deoarece prin unele HG s-au marit posturile in anumite ministere precum cel al Sanatatii, al Afacerilor externe, cel pentru IMM-uri.

Tariceanu a tinut sa reglementeze si situatia "grelei mosteniri" invocate de Cabinetul Boc.

El a explicat ca datoriile sub forma facturilor neachitate nu influenteaza bugetul pe 2009, deoarece ele sunt ale anului trecut.

"Sunt doua chestiuni complet separate. Bugetul este buget, ceea ce discuta ei ar fi o problema legata de plati, de trezorerie. Dansii fac o confuzie extrem de grava, care dovedeste incompetenta lor", a sustinut liderul opozitiei.

Presedintele PNL a mai adaugat si ca facturile statului nu trebuie platite cu prioritate "regilor asfaltului" sau apropiatilor lui Traian Basescu, ci doar pentru ceea ce a fost realizat in mod real.


Cum arata bugetul anti-criza propus de Guvernul BocArticole recomandate