2 / 5

Ungaria va emite cea mai mare emisiune bruta de obligatiuni

Cea mai mare emisiune bruta va avea loc in Ungaria, cred analistii Erste, deoarece o mare parte a datoriei de stat, 19% din PIB, ajunge la scadenta in 2009. Cu toate acestea, dat fiind acordul cu FMI/UE, care trebuie sa refinanteze aproximativ 5% din datoria ajunsa la scadenta, guvernul Ungariei nu va fi nevoit sa apeleze la pietele straine pentru imprumuturi, iar emisiunea neta va fi negativa si realizata numai in moneda locala, sustin analistii Erste.

In cele din urma, vor exista mai putin titluri de stat maghiare restante pe piata, comparativ cu anul 2008. Astfel, piata locala ar trebui sa poata absorbi oferta de titluri de stat doar prin refinantarea titlurilor ajunse la scadenta. Pe langa emisiunea neta negativa, ratele pe termen scurt care se indreapta spre scaderi ar trebui sa promoveze la randul lor titlurile de stat.

Ungaria a obtinut aproape 20 de miliarde de euro sub forma de imprumuturi din partea FMI in luna octombrie a anului trecut pentru a nu intra in incapacitate de plata a datoriilor pe perioada crizei creditelor.

“Deoarece scaderea PIB in 2009 se va situa probabil sub procentul planificat de -1% de la an la an in Ungaria, venituri in valoare de aproximativ 1% din PIB ar putea sa lipseasca din buget. Acest lucru sugereaza ca plafonul pentru deficitul fiscal de anul acesta este de 3,5 - 3,6% din PIB”, este de parere Orsolya Nyeste, analist macro la Erste Bank Ungaria.

In concluzie, nici pietele de capital nu vor tolera un deficit bugetar mai mare de 3% din PIB si nici FMI. Previziunile de baza ale Erste Bank Ungaria arata insa ca obiectivul de 2,6% din PIB va ramane neatins, deoarece – prin cresterea credibilitatii – ar trebui sa faciliteze tarii trecerea de la finantarea curenta de tip non-piata (imprumut FMI) la finantarea tip piata, cat mai curand posibil.

Datorita creditului FMI de sustinere, nu ar trebui sa se inregistreze dificultati de finantare pe termen scurt, dar dat fiind ca e vorba de o situatie artificiala, Ungaria nu are nici acum posibilitatea de a majora semnificativ nevoile sale de finantare, a continuat Orsolya Nyeste.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri