4 / 5

Guvernul Ucrainei nu reuseste sa atraga fonduri pe piata locala

Ucraina, care beneficiaza de sprijin din partea Fondului Monetar, a anuntat ca si-a asumat angajamente clare de continuare a consolidarii fiscale, in ciuda costurilor de politica ridicate platite pentru reducerea puternica a deficitelor ajustate ciclic.

“Deficitul fiscal pe 2009 in Ucraina este previzionat la 3% din PIB, dar credem ca procentul e nerealist, date fiind valorile recente scazute ale veniturilor la buget in luna ianuarie. In prezent, guvernul nu reuseste sa atraga fonduri pe piata locala, chiar daca a reusit sa finanteze unele datorii garantate de stat cu ajutorul finantarii externe. Credem ca bugetul va fi revizuit in curand pentru a reduce decalajul tot mai mare dintre cheltuieli si venituri”, a declarat Maryan Zablotskyy, analist macro la Erste Bank Ucraina.

In Republica Ceha nu exista o limita stricta a valorii deficitului. “Inca se discuta daca trebuie respectat criteriul Maastricht de 3% din PIB, dar credem ca nu va fi considerat intangibil si, daca activitatea va scadea mult sub zero, acesta ar putea fi depasit cu mult (in special daca se implementeaza stimulentele fiscale)”, arata Martin Lobotka, analist macro la Ceska Sporitelna.

In ceea ce priveste finantarea, piata locala de obligatiuni din Republica Ceha si-a revenit putin de la cadere (dovada constand, de exemplu, in decalaje mai mici dintre oferta si cerere), iar cererea se imbunatateste. In privinta pietei straine, care este esentiala pentru urmatoarea emisiune de euro-obligatiuni, pietele sunt deschise, dar au un pret. De exemplu, Polonia a stabilit pretul pentru recenta emisiune in euro cu scadenta la 5 ani la mid-swaps + 300 puncte de baza, subliniaza Martin Lobotka.

In privinta Croatiei, care are ca obiectiv de deficit fiscal, 0,9% din PIB, analistii Erste nu se asteapta la atingerea acestuia. “Data fiind componenta ciclica negativa, preconizam un deficit fiscal in jurul valorii de 2,5-3%. In prezent, Ministerul Finantelor croat se concentreaza pe piata interna si pana acum a raspuns cu succes nevoilor de finantare”, sustine Alen Kovac, analist macro la Erste Bank Croatia.

Cu toate acestea, pe termen mediu, reducerea capacitatii isi va spune cuvantul. Prin urmare, Ministerul Finantelor a anuntat ca va incerca sa organizeze o emisiune de obligatiuni pe pietele internationale care - daca va avea succes – va reduce din presiunea existenta pe piata interna.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri