3 / 5

Slovacia vrea sa reduca usor valoarea impozitelor

Majoritatea pachetelor de stimulente promovate de tarile din zona ECE a constat fie in regandirea cheltuielilor publice existente, fie in atragerea si cofinantarea mai eficienta a fondurilor venite din partea Uniunii Europene.

Astfel, in Slovacia si in Republica Ceha se discuta anumite scaderi usoare ale impozitelor, dar, in majoritatea cazurilor, deficitele fiscale se vor mentine sub sau aproape de 3% din PIB.

“Conform previziunilor de crestere revizuite, preconizam un deficit fiscal de aproape 3% din PIB in Slovacia, chiar si fara derularea de noi initiative majore privind cheltuielile (guvernul intentioneaza sa identifice fonduri prin restructurarea cheltuielilor)”, a explicat Michal Musak, analist macro la Slovenska Sporitelna.

El considera ca guvernul slovac nu ar trebui sa intampine probleme in atragerea de fonduri suplimentare, deoarece la finalul anului 2008 populatia s-a indreptat spre economisirea prin intermediul bancilor, in perspectiva adoptarii monedei europene. De asemenea, anul acesta s-a inregistrat o cerere puternica in cadrul licitatiilor publice, bancile incercand sa investeasca aceste noi depozite.

“In general, preconizam ca restrangerea cresterii puternice a creditarii in CEE-8 si piata tot mai mare a fondurilor de pensii, situatie care se aplica in principal in Polonia si in Slovacia, vor duce la cresterea cererii de titluri de stat la aproximativ 1-2% din PIB”, subliniaza Juraj Kotian din Departamentul de cercetare venituri fixe al Erste Group.

Sistemul bancar din Slovacia detine un exces de lichiditati de aproape 20% din Produsul Intern Brut. Astfel, bancile se vor grabi sa plaseze acest surplus de lichiditati in obligatiuni de stat, in loc sa il plaseze in depozite la banca centrala cu rate scazute ale dobanzii.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri