3 / 4

Primele de sarbatori si salariul al 13-lea au sporit castigurile din dec.

Comparativ cu luna noiembrie, castigul salarial mediu net a crescut in decembrie 2008 in majoritatea activitatilor economice, in principal, acordarii de prime (inclusiv a premiilor ocazionale sau a celui de-al 13-lea salariu), negocierilor salariale sau realizarilor de productii mai mari.

Cresteri mai mari ale castigului mediu net au fost inregistrate in decembrie in intermedieri financiare (39,3%), fabricarea substantelor si a produselor chimice (32,4%), respectiv fabricarea produselor din tutun (32,1%).

In activitatile anexe si auxiliare de transport, industria metalurgica, posta si telecomunicatii, extractia hidrocarburilor si servicii anexe, productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze si apa, castigul salarial mediu net a inregistrat cresteri cuprinse intre 20% si 27%.

Majorari salariale mai reduse au fost inregistrate in industria altor mijloace de transport, captarea, tratarea si distributia apei, industria miniera, industria de aparatura si instrumente medicale, de precizie, optice si fotografice, ceasornicarie, unde au variat intre 15% si 20%.

In transporturi pe apa, transporturi terestre, industria de masini si echipamente, fabricarea altor produse din minerale nemetalice, industria de echipamente pentru radio, televiziune si comunicatii, activitati de asigurari si ale caselor de pensii, fabricarea celulozei, hartiei si a produselor din hartie, comert, castigul salarial mediu net a inregistrat cresteri cuprinse intre 10% si 15%.

In decembrie au fost inregistrate si scaderi ale castigurilor salariale nete, cauzate de dificultatile financiare, realizarea unei productii mai mici sau de acordarea de prime in luna anterioara.

Astfel, in sanatate si asistenta sociala castigurile salariale nete au scazut in medie cu 6,9% in decembrie 2008 fata de luna precedenta, iar in transporturi aeriene, industria de mijloace ale tehnicii de calcul si de birou, activitati de posta si curier, prelucrarea lemnului si a produselor din lemn si pluta, cu exceptia mobilei, scaderile au fost cuprinse intre 2% si 5%, mai arata datele INS.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri