2 / 8

Avantajele unui acord cu FMI

In opinia consilierului economic al premierului Boc, Andreea Vass (foto), cel mai important avantaj tine de cresterea credibilitatii Romaniei pe piata internationala a capitalului.

Un alt avantaj consta in reducerea riscului deprecierii masive si rapide a leului, cu consecinte negative pentru populatie, in sensul saracirii sale drastice.

Un al treilea avantaj semnalat de Andreea Vass ar fi reintroducerea monitorizarii politicilor economice ale Romaniei (prima conditie pentru garantarea a ceea ce FMI numeste “good track record of sound macroeconomic policies“).

Notiunile "control" si "disciplina", frecvent utilizate in dezbaterile despre un acord cu FMI, au si conotatii pozitive.

Dupa un 2008 electoral, incheiat cu un deficit bugetar de aproximativ 5% din PIB, Guvernul Romaniei trebuie sa reduca drastic cheltuielile si sa gasesca solutii pentru a limita scaderea veniturilor, intr-un an in care sansele de crestere economica pozitiva sunt din ce in ce mai mici, potrivit NewsIn.

Prognoza Comisiei Europene pentru deficitul bugetar al Romaniei era de 7,5% din PIB in 2009, fara a include insa masurile de reducere a cheltuielilor.

Cu prezumtia acestor masuri, Guvernul roman si-a propus, initial, o tinta de 2% din PIB pentru deficitul bugetar, in conditiile unei prognoze de crestere economica de 2,5% in 2009.

Ministrul finantelor, Gheorghe Pogea, a declarat ca Romania poate inregistra si o crestere economica negativa in 2009. In lumina noilor date statistice, guvernul ar putea negocia un deficit bugetar mai mare.

De altfel, surse guvernamentale citate de NewsIn au declarat ca una dintre variantele avute in vedere de Executiv in negocierile purtate cu reprezentantii FMI este realizarea unui deficit bugetar de 3 - 3,5% din PIB in 2009, in cazul in care Romania va intra in recesiune in acest an.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri