4 / 8

Ce ne-ar putea impune FMI

Negocierile incepute saptamana trecuta cu reprezentanti ai FMI, Bancii Mondiale si Bancii Centrale Europene (BCE) au starnit speculatii legate de masurile pe care Romania ar trebui sa le accepte in cazul unui acord.

Cert este ca Guvernul s-ar angaja sa tina in frau cheltuielile si sa gaseasca, in paralel, solutii pentru a asigura un nivel decent al veniturilor bugetare.

Aceasta conditie se poate traduce in limitarea cheltuielilor cu salariile in sectorul public, reformarea si restructurarea institutiilor statului, iar pe de alta parte, in posibile majorari de taxe si impozite.

Asa-numitele costuri sociale s-ar putea materializa in cresterea nivelul somajului in anumite sectoare ale economiei. In privinta salariilor, dezbaterea poate fi mai complexa, avand in vedere ca euforia consumului din ultimii ani a obisnuit populatia cu rate de crestere anuala de 20-30% care, necorelate cu avansul productivitatii, erau oricum nesustenabile.

In privinta pensiilor, o posibila solutie ar fi indexarea acestora la inflatie, nu la salarii, ca pana in prezent.

Mari semne de intrebare ridica eventualele conditii legate de noi privatizari, mai ales daca acestea ar viza sectoare strategice prin definitie, precum cel energetic.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri