3 / 11

Piata de M&A, in declin

Valoarea fuziunilor si a achizitiilor (M&A) incheiate in Romania in primul trimestru din 2009 a inregistrat o scadere dramatica fata de aceeasi perioada a anului trecut. Piata de M&A a inregistrat 46 de tranzactii in primele trei luni din acest an, totalizand 631,55 milioane de euro, in declin cu 82% fata de aceeasi perioada a anului trecut, potrivit companiei de cercetare DealWatch.

In plus, numarul fuziunilor si achizitiilor a scazut pe piata romaneasca cu 22%, comparativ cu primele trei luni din 2008.

Potrivit Ioanei Filipescu, managing director al bancii de investitii Raiffeisen Investment Romania, crede ca, pe de o parte, au fost contabilizate si anumite tranzactii din 2008, care au fost anuntate la inceputul acestui an, iar pe de alta parte este posibil sa fi fost contabilizate asa numitele "rumoured transactions".

“Activitatea de M&A va continua sa fie influentata de criza financiar-economica si in perioada urmatoare. In afara catorva, foarte putine de altfel, sectoare care au potential de crestere in continuare si pot face obiectul interesului si chiar al competitiei cumparatorilor”, afirma Ioana Filipescu, referindu-se in special la serviciile medicale, tehnologie, industrie alimentara, si a altora cateva care au potential de a fi stabile-cum ar fi telecomunicatiile, sectorul farmaceutic si anumite sub-domenii din energie-majoritatea tranzactiilor urmand sa fie de talie relativ mica, implicand companii aflate in dificultate, cu importante componente de restructurare.

Potrivit DealWatch, la nivelul intregului an 2008, numarul tranzactiilor, incheiate sau anuntate, s-a cifrat la 265, cu doar doua mai mult comparativ cu 2007, valoarea acestora avansand cu 17,68%, la 6,81 miliarde de euro. Romania s-a mentinut astfel pe pozitia a saptea in topul companiei privind atractivitatea pietelor din tarile emergente in 2008. Primele pozitii au fost ocupate de China (1.393 tranzactii), Rusia (1.333), Brazilia (609) si India (540), urmate de Ucraina (524) si Polonia (432).

In opinia lui Doru Lionachescu, partener principal al casei de investitii Capital Partners, piata locala de M&A s-a modificat radical in ultimele 6 luni in favoarea cumparatorilor. Potrivit acestuia, cu foarte putine exceptii, pozitia de negociere a vanzatorilor locali este subreda si nu se asteapta sa se imbunatateasca radical prea curand.

"In perioada decembrie 2008-februarie 2009 indraznesc sa spun ca piata a fost complet inerta, finalizindu-se exclusiv tranzactii aflate probabil in faza platii pretului sau a conditiilor precedente. Din martie si, mai ales, dupa anuntarea acordului cu FMI, este evidenta o dezghetarea a tranzactiilor, ceea ce ma face relativ optimist pentru restul anului”, estimeaza Doru Lionachescu.

Pe de alta parte, potrivit lui Ciprian Paltineanu, seful UniCredit CA IB Romania, trebuie urmarite mai multe aspecte relevante pentru piata locala de M&A: rezultatele financiare pe 2008 si eventual primul trimestru al lui 2009, circuitul comercial, in special relatia agentilor economici cu furnizorii si clientii acestora, restructurarile corporatiste, relatia cu institutiile de credit, administrarea portofoliilor de private equity, accentuarea gradului de reglementare a pietelor si inasprirea fiscalitatii si a parafiscalitatii.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri