4 / 11

Chiriile la apartamente au scazut cu 30% in T1 din 2009

Primul trimestru al anului a adus scaderi ale chiriilor cu pana la 30% pentru apartamentele din blocurile vechi ale Capitalei, in timp ce in ansamblurile noi declinul este de aproximativ 20-25%, potrivit Laviniei Marciuc, Managing Partner al agentiei Coldwell Banker Banu Manta.

Principalul factor care a determinat scaderi ale chiriilor de pana la 30% a fost incapacitatea multor proprietari de a-si vinde apartamentele la preturile dorite, optand astfel pentru varianta inchirierii, ceea ce a dus la un exces de oferta in piata.

Estimarile consultantilor arata insa o accentuare a scaderilor, mai ales ca in fiecare luna creste si stocul de apartamente noi date spre inchiriere de catre dezvoltatorii care nu le-au vandut conform estimarilor initiale.

“Majoritatea locuintelor noi vor invada piata inchirierilor pe fondul blocajului generalizat al vanzarilor. Acest fenomen nu va face altceva decat sa ajute la o scadere mai accelerata a chiriilor si in apartamentele din blocurile vechi”, subliniaza Silvia Vilceanu, general manager al siteului imobiliar AnunturiParticulari.ro.

Pe de alta parte, Lavinia Marciuc spune ca nu putem vorbi de un avans al pietei noi de inchirieri fata de cea veche data fiind scaderea mai putin accentuata a chiriilor apartamentelor noi si faptul ca, de obicei, acestea au un acces mai greoi la mijloacele de transport. Astfel, stocul tot mai mare de apartamente noi date spre inchiriere pentru segmentul mediu si mediu plus este departe de a concura oferta de locuinte vechi. Diferenta intre chiriile a doua apartamente, unul nou si celalalt vechi este de aproximativ 25-30%.

Consultantii imobiliari sustin ca, pana la sfarsitul anului, chiriile vor continua sa scada, adaugand ca nu vad semne care sa induca impresia unor cresteri. Lavinia Marciuc, de la Coldwell Banker Banu Manta, are estimari mai optimiste si crede ca trendul descendent pe 2009 se va mentine, insa nu intr-un mod abrupt, data fiind cererea destul de mare de inchiriere.

Potrivit unui raport al AnunturiParticulari.ro, chiria medie pentru o garsoniera din Capitala era 325 euro in luna iulie 2007, pentru ca in septembrie sa urce la 354. In iulie 2008 insa, aceeasi locuinta se inchiria cu 382 euro, iar in luna septembrie, pretul a urcat doar pana 392 euro.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri