2 / 11

Cea mai mare companie romaneasca si-a injumatatit profitul

Cea mai mare companie din Romania dupa valoarea de piata, Petrom (SNP) a obtinut un profit net de 506 milioane lei, in primul trimestru al acestui an, cu 48% sub nivelul din perioada similara a anului trecut, sub influenta negativa a ieftinirii titeiului, care i-au redus veniturile cu o treime.

"Evolutia nefavorabila a preturilor la titei si situatia economica deteriorata, ce au continuat pe parcusul primului trimestru din 2009, au exercitat presiune asupra rezultatelor noastre", a spus Mariana Gheorghe (foto), directorul general executiv al Petrom.

Scaderea profitului net, din primul trimestru al acestui an, a fost totusi atenuata de utilizarea instrumentelor de acoperire a riscului valutar (instrumente de hedging). In schimb, profitul operational a fost afectat puternic de evolutia nefavorabila a preturilor la titei, comprimandu-se cu 83%, la 180 milioane lei (42,2 milioane euro).

In intervalul ianuarie-martie 2009, Petrom a atras venituri totale de 3,469 miliarde lei (813,1 milioane euro), cu 32% mai mici decat cele obtinute in primele trei luni din 2008, cand acestea fusesera de 5,146 miliarde lei. Totodata costurile totale ale companiei s-au redus cu 26,6%, la 2,929 miliarde lei (686,55 miliarde euro), in comparatie cu cele din primele trei luni ale anului trecut, care se cifrasera la 3,99 miliarde lei.



Inapoi la articol

Setari Cookie-uri