1 / 6

Contractie in aproape toate sectoarele economiei

Astfel, INS estimeaza ca Produsul Intern Brut a fost de 96,521 miliarde lei (22,6 miliarde euro) in primul trimestru, in serie bruta (date neajustate sezonier). In date ajustate sezonier, PIB-ul Romaniei a fost de 128,73 miliarde lei in primul trimestru, in scadere in termeni reali cu 4,6% fata de ultimul trimestru din 2008.

In raportarea "semnal", din 15 mai, INS estima la doar 2,6% contractia PIB fata de ultimul trimestru din 2008, in date ajustate sezonier.

Datele privind comparatia cu trimestrul patru al anului trecut sunt ajustate sezonier, in timp ce la comparatia cu primele trei luni din 2008, Statistica a folosit date neajustate.

Statisticile detaliate privind PIB-ul din primul trimestru indica o contractie a activitatii in toate sectoarele economiei romanesti, cu exceptia constructiilor.

Activitatea din agricultura, silvicultura si piscicultura s-a redus in primul trimestru cu 10,9% fata de aceeasi perioada a anului trecut, cea din industrie - cu 11,1%, activitatea din comert, repararea automobilelor si articolelor casnice, hoteluri si restaurante, transporturi si comunicatii s-a comprimat cu 7,6%, iar activitatile financiare, imobiliare, de inchirieri si serviciile pentru intreprinderi au scazut cu 3,8%.

Conform estimarilor realizate pe baza datelor ajustate sezonier, in trimestrele II si III din anul 2008 Produsul Intern Brut (PIB) a crescut fata de trimestrul precedent cu 0,3%, respectiv cu 0,4%. In trimestrul IV 2008 s-a inregistrat o reducere a PIB-ului fata de trimestrul III cu 3,4 procente.

Practic, Romania a inregistrat astfel doua trimestre consecutive de scadere economica, ceea ce se traduce prin recesiune tehnica.


Inapoi la articol

Setari Cookie-uri