3 / 6

Productia industriala a scazut in aprilie cu 9,5%

Productia industriala, ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, a scazut in aprilie cu 9,5% fata de aceeasi luna din 2008, pe fondul contractiei severe a activitatii din sectoarele extractiv si de prelucrare, arata datele publicate de Statistica.

Productia industriala a scazut in aprilie pentru a saptea luna la rand, insa declinul s-a temperat, dupa varful de scadere inregistrat in decembrie 2008.

Astfel, fata de lunile corespunzatoare din 2007, productia industriala s-a redus cu 3% in octombrie 2008, cu 11,5% in noiembrie, cu 18% in decembrie, pentru ca apoi contractia activitatii sa se stabilizeze in jur de 12% in primele trei luni ale acestui an. Septembrie 2008 a fost ultima luna de crestere, avansul productiei industriale fiind in acea luna de 3,8% fata de septembrie 2007.

Analistul Volksbank Romania, Melania Hancila, considera, de asemenea, ca industria "da semne de revenire" si sustine ca in perioada urmatoare comertul ar putea evolua "usor mai bine". Pe de alta parte, constructiile vor avea o scadere accentuata, iar agricultura ar putea fi afectata de intarzierea investiitiilor programate anterior.

"Cat de curand constructiile vor trece pe minus si acest lucru se vede deja, daca ne uitam la evolutia trimestriala. Scaderea se va accentua in perioada urmatoare. O surpriza negativa va veni si din partea agriculturii si nici in acest trimestru nu cred ca problema s-a ameliorat, chiar daca agricultura ar fi trebuit sa fie mai putin afectata daca ar fi fost facute investitii in trecut iar subventiile ar fi fost platite la timp", a afirmat Melania Hancila, potrivit NewsIn.

Productia din industria extractiva s-a redus cu 15,4% in luna aprilie a acestui an, cea din industria de prelucrare a scazut cu 11,1%, iar productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat s-a redus cel mai putin, cu doar 1,5%.

Pe marile grupe industriale, productia din sectorul bunurilor intermediare s-a diminuat cu 16%, cea a bunurilor de folosinta indelungata - cu 11,6%, productia de bunuri de uz curent s-a contractat cu 6,7%, industria energetica a produs mai putin cu 5,9%, iar sectorul bunurilor de capital s-a redus cu 1%.

In serie bruta, declinul productiei industriale a fost usor mai mare, de 9,7%.

Fata de martie, productia industriala, ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, a crescut cu 0,7%, ca urmare a avansului industriei prelucratoare cu 3,2%.

Pe grupe industriale s-au inregistrat cresteri in industria bunurilor de uz curent (+7,7%), industria bunurilor de capital (+3,7%), industria bunurilor de folosinta indelungata (+3,4%) si in industria bunurilor intermediare (+2,3%). Industria energetica a scazut cu 2,5%.
In serie bruta, productia industriala a scazut in aprilie cu 5,8% fata de luna precedenta.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri