4 / 6

Volumul lucrarilor din constructie a scazut cu 2,6%

Volumul lucrarilor din constructie a scazut cu 2,6% in primele patru luni ale acestui an, ca serie bruta, iar ca seria ajustata in functie de sezonalitate, numarul acestora a crescut cu 0,2%, potrivit datelor comunicate de Institutul National de Statistica.

Astfel, pe elemente de structura s-au inregistrat scaderi la lucrarile de intretinere si reparatii curente de 15,8% si de 12,7% la lucrarile de reparatii capitale, iar la lucrarile de constructii noi s-a inregistrat o crestere de 3,3%.

Pe tipuri de constructii, volumul lucrarilor de constructii a scazut la constructiile ingineresti cu circa 13,4%. Volumul lucrarilor de constructii la cladirile rezidentiale si nerezidentiale au crescut cu 14%, respectiv 1,7%.

Constructiile, sector care a inregistrat o evolutie pozitiva in primul trimestru din 2009 comparativ cu primele trei luni ale anului trecut, vor incepe sa scada in urmatoarele trimestre, pe fondul declinului masiv pe partea de investitii publice.

"Exista intarzieri mari ale lucrarilor publice si mi-e greu sa cred intr-o redresare cand avem scadere de 30% a investitiilor publice. Noi contam pe acest segment sa sustina ramura constructiilor in acest an", a declarat, citat de NewsIn, economistul-sef al Raiffeisen Bank Romania, Ionut Dumitru.

In plus, agricultura ar putea avea o evolutie negativa, avand in vedere efectul de baza defavorabil si conditiile climatice, care nu se anunta pozitive.

In perioada 1 ianuarie-30 aprilie 2009, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, volumul lucrarilor de constructii, serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, a crescut cu 0,2%, datorita cresterii numarului de cladiri rezidentiale (+17,0%) si nerezidentiale (+6,3%). Volumul lucrarilor de constructii la constructiile ingineresti au scazut cu 9,9%.

Pe elemente de structura, la lucrarile de constructii noi s-a inregistrat o crestere de 8,8%. Scaderi s-au inregistrat la lucrarile de intretinere si reparatii curente, de 12,1% si la lucrarile de reparatii capitale, de 8,9%.


Inapoi la articol

Setari Cookie-uri