10 / 11

Recesiunea continua sa afecteze grav Europa de Est

Prabusirea industriei si comertului in Europa de Est a impins economiile din aceasta zona in recesiune, in primul trimestru, conform datelor statistice publicate de Romania, Ungaria si Cehia.

Regiunea este grav afectata de criza financiara globala, care a blocat fluxul creditarii si a lovit grav cererea pentru bunuri. Statisticile revizuite privind PIB-ul Ungariei arata o contractie anuala de 6,7% pentru primul trimestru, depasind estimarea preliminara de 6,4%. Acest nivel este cel mai slab inregistrat vreodata de Ungaria, de cand a inceput publicarea datelor statistice in 1996.

Tot conform datelor publicate marti, Ungaria a afisat un excedent comercial de 429 milioane euro in aprilie, dupa ce in martie nivelul se ridica la 502,6 milioane euro, conform datelor preliminare.

"Scaderea productiei industriale a dus la reducerea valorii indicilor", a declarat un statistician al KHS, Peter Szabo. "Cheltuielile de consum ale gospodariilor au cunoscut de asemenea reduceri considerabil", a adaugat un alt statistician, Pal Poszonyi.

"Singurul lucru pozitiv este ca importurile au scazut mai mult decat exporturile, lucru cauzat de cererea scazuta", a adaugat acesta.

Ungaria a evitat un colaps financiar in octombrie 2008 cu ajutorul unui pachet de sprijin de 25,1 miliarde dolari, coordonat de Fondul Monetar International (FMI).

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri