2 / 5

Domenii in colaps. Electrocasnicele, in moarte clinica

In aceste conditii, companiile din domeniul constructiilor sunt cel mai grav afectate de criza. In continuare, industria imobiliara nu se poate astepta prea curand la vesti bune, confirma Ionescu.

“Mai merg 1-2 proiecte care si-au asigurat finantarea si in cazul carora bancile au interesul sa supravietuiasca, pentru ca daca ar opri finantarile respective ar pierde tot, fiind deja prea expusi pe proiectele respective. Solutiile sunt fie sa-l sustina cu inca 1-2 milioane de euro si sa incaseze garantia, fie nu mai dau nimic si pierd cele 10 milioane deja imprumutate. Cam asa isi fac socoteala bancherii astazi, dar si in trecut”, arata Ionescu.

Al doilea domeniu, in opinia lui Ionescu aflat sub mare stres este cel de IT Hardware, care a scazut cu 50% (din ce raporteaza clientii Coface, obligati prin contract sa raporteze cifra de afaceri, pentru comisionarea serviciilor asigurate de Coface, care se face pe baza cifrei de afaceri a clientilor).

“Pentru acest domeniu , al IT-ului, poate ca nu era asa de previzibil ca lucrurile sa mearga din rau in mai rau. Intuitiv, daca ne gandim, toate firmele pot amana retehnologizarea retelei de calculatoare”, explica acesta declinul industriei hardware.

El adauga ca un alt domeniu cu problme este segmentul auto, “unde este o degringolada totala”.

Apoi, in aceasta perioada, transporturile au de suferit, in opinia lui Ionescu. “Tranzactiile comerciale incetinesc, rezulta si o scadere a ceea ce inseamna comenzi de transport, destul de multi transportatori se afla intr-o situatie delicata si multi vor trebui sa inchida porile”.

Si nu in ultimul rand, Ionescu atrage atentia asupra faptului ca electrocasnicele, toti marii retailari sunt tinuti in viata artificial. “Sunt in moarte clinica, cu exceptia celor care au facut tranzactii si incheiat parteneriate strategice cu fonduri de investitii si pe care le au astazi in actionariatul lor, permitandu-le astfel sa respire cat de cat, iar indicatorii lor stau bine pentru ca au solvabilitate si grad de indatorare redus”, explica managerul Coface Romania despre situatia alarmanta a industriei electrocasnicelor.

El a adaugat ca cei independenti de investitori strategici straini sunt tinuti in viata de banci, care vor sa mai recupereze ceva, pentru ca daca retailerii dau faliment, institutiile financiare pierd toata investitia.

“Dar si industria usora, retailerii cu lanturi de 100 de magazine au intrat in restructurari profunde, au angajat majoritatea consultanti de la case mari, pana la companii locale, cu obiectivul de a inchide tot ce aduce pierdere, doar ca pentru unele dintre ele, probabil, acest lucru vine prea tarziu”, spune Ionescu, explicand totodata ca prin sistemul de scoring al companiei pe care o conduce, toate companiile si-au inrautatit comportamentul de plata iesind astfel din categoria celor investment grade.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri