4 / 5

Ratingul de tara. Romania nu poate iesi singura din criza

In afara de aceste activitatii, una din liniile de baza ale activitatii Coface consta in acordarea ratingurilor de tara, urmand ca pe 23 septembrie compania sa dezbata, intr-o conferinta de presa, riscurile de tara pentru Romania. „Ceea ce am anuntat ca riscuri in conferintele precedente, ele s-au produs deja”, mentioneaza seful agentiei de rating.

Ratingul de tara Coface este dat pe termen scurt, fiind totodata media riscurilor companiilor din tara respectiva si a modului in care ele isi onoreaza platile. Din perspectiva ratingului de tara situatia este una cel putin ingrijoratoare, iar in viziunea Coface „lucurile s-au inrautatit, pentru Romania nu exista solutie. Tara noastra nu poate iesi singura din criza, am spus asta la inceputul crizei si o spun in continuare. Apoi, imprumutul FMI-UE este doar colacul de salvare, care ne tine la suprafata”, declara Ionescu.

Daca vorbim insa de revenirea la o viata economica mai buna, cu o crestere economica mai mare sau mai mica, vom iesi mai tarziu din criza decat tari ca Polonia, Cehia sau Slovacia, care au fundamente economice mult mai bine asezate. „Ramanem profund dependenti de capitalurile straine. Pana cand cele 15 tari puternice din punct de vedere economic nu-si revin, ca sa iasa pe alte piete, nu iesim din criza. Insa, de venit vor veni aici cand vor avea capitaluri disponibile, pentru ca aici mai este potential de crestere. Momentan insa nu au ce sa investeasca pentru ca au inca probleme in tarile lor de origine”, spune Ionescu.

In viziunea sa, companiile din tara se vor readapta in timp la noua conjunctura macroeconomica, dar aceste semne de revigorare vor fi vizibile abia in trimestrul II din 2010, iar despre cresterea economica putem vorbi abia in 2011.

„Chiar daca guvernantii iau cele mai bune masuri economice (legate de infrastructura, absorbtia fondurilor UE, agricultura), ele nu pot decat atenua efectele crizei. Ceea ce ne putem reprosa sunt dezechilibrele in ceea ce priveste deficitul de cont curent si deficitul bugetar, acestea pot contribui la aprofundarea efectelor crizei, insa, singura, Romania nu poate face nimic. Cand tarile dezvoltate vor iesi din criza, noi vom mai intarzia putin cu datoriile pe care le acumulam acum, dar incet, incet ne vom reveni”, concluzioneaza Cristian Ionescu.






Inapoi la articol

Setari Cookie-uri