2 / 6

Climatul de afaceri poate fi cu mult imbunatatit

Guvernul Romaniei mai are inca multe de facut pentru a reduce birocratia legata de mediul de afaceri si pentru a imbunatati interactiunea dintre sectorul de afaceri si administratie, potrivit Strategiei de parteneriat cu Romania pentru 2009-2013.

"Guvernul a luat masuri pentru reducerea numarului de taxe, imbunatatirea colectarii taxelor, reducerea poverii administrative pentru contribuabili, precum si a costurilor administrative legate de colectarea de taxe. Totusi, mai raman multe de facute pentru a reduce birocratia pentru mediul de afaceri si imbunatatirea interactiunii dintre acest sector si administratia publica", se arata in document.

Executivul a mentinut cota unica de 16%, insa a recunoscut ca este nevoie de o reforma sustinuta a sistemului de impozitare, deoarece veniturile bugetare din taxe si impozite se mentin la niveluri mici comparativ cu cele din alte state ale Uniunii Europene, in timp ce costurile administrative sunt ridicate.

"Imbunatatirea climatului de afaceri se afla pe agenda Guvernului. Mediul de afaceri este afectat de nesiguranta legata de politicile de reglementare, de numarul excesiv de taxe, inclusiv impozitarea ridicata a muncii, de aparatul birocratic excesiv si ineficient, precum si de solutionarea lenta si imprevizibila a disputelor de afaceri", se arata in raportul Bancii Mondiale.

"Guvernul a initiat un program pentru a reduce sau elimina 179 de taxe si tarife din cele 489 existente si are in vedere masuri suplimentare de diminuare a birocratiei. Desi este un bun inceput, reformele trebuie sa continue", se mai spune in raport.

Implementarea directivei UE privind serviciile ar putea fi, de asemenea, o provocare pentru executivul roman, se mai precizeaza in document.

Banca Mondiala mentineaza ca, desi factura salariala din sectorul public a crescut de peste doua ori in perioada 2005-2008, ca urmare a majorarilor salariale si a "cresterii masive a numarului de salariati", aceasta nu a fost urmata de "o crestere corespunzatoare a volumului si calitatii serviciilor publice".

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri