3 / 5

Alegerile impiedica reformele solicitate de FMI

Alegerile prezidentiale de la finalul lui 2009 impiedica reformele stricte in sectoarele fiscal si public, incurajate de efortul FMI, sustine agentia de rating Moody's in ultimul raport pe Romania, fara a se astepta la schimbari ale mediului politic pe termen lung.

"Cu toate ca, in ultima perioada, criza a obligat noul guvern sa se concentreze pe problemele economice, alegerile prezidentiale ce vor urma in noiembrie-decembrie 2009 par sa impiedice eforturile FMI de a incuraja reformele stricte in sectoarele fiscal si public. Moody's se asteapta la un avant usor al initiativelor de reforma dupa alegerile prezidentiale, dar, pe termen lung, fundamentele mediului politic din Romania nu au sanse sa se schimbe", se arata in raport.

Moody's aminteste de un istoric "mixt" al politicilor economice din Romania din ultimii ani, pe fondul schimbarilor dese de guvern si ale partenerilor de coalitie, in lupta pentru obtinerea puterii.

"Nu a fost niciun consens puternic asupra politicilor economice in aceasta perioada. In schimb, guvernele au preferat sa foloseasca politica fiscala, in special pe partea de cheltuieli, ca pensii sau salarii, drept o modalitate de a sustinere publica, in timp ce reformele dificile la nivel microeconomic au fost desconsiderate", sustine raportul.

Pe de alta parte, Moody's precizeaza ca politica monetara are un istoric mai bun, mai ales din 2005, cand a fost introdus regimul de tintire a inflatiei.

"Chiar daca tintirea inflatiei nu a avut un succes foarte mare in Romania, tendinta dezinflationista din prezent pare consolidata. Mai important, regimul a intarit stabilitatea macroeconomica, chiar daca a fost afectat de politica fiscala volatila si intrari semnificative de capital strain", mai sustine raportul.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri