2 / 4

Restantele la credite vor continua sa creasca

Economistii romani sunt de parere ca evaluarea FMI a fost una adecvata, nici prea stricta si nici prea usoara, iar urmatoarele vor fi asemanatoare. Mai mult, ei sustin ca sistemul bancar din Romania este puternic, dar nu neglijeaza faptul ca restantele la credite vor mai urca, desi nu vom vedea probleme.

„Este de asteptat ca restantele la credite sa urce, insa eu consider ca sistemul bancar din Romania este bine pozitionat si este capabil sa absoarba socuri mult mai mari decat cele care s-au resimtit pana in acest moment”, a declarat, pentru Wall-Street, Ionut Dumitru (foto), economistul-sef al Raiffeisen Bank Romania.

Ionut Dumitru considera ca reprezentantii FMI au fost foarte atenti si pana acum la sistemul bancar local si au cerut realizarea de teste de stres pe baza unor scenarii diferite pentru a vedea cat de stabile sunt bancile si daca au nevoie de recapitalizari.

Banca Nationala a Romaniei realizeaza, in aceasta toamna, o noua serie de teste de stres pentru bancile din sistem, precum cele care au fost realizate in luna aprilie a acestui an.

„In toamna situatia rau platnicilor se inrautateste, se amplifica numarul falimentelor, iar mare parte din companiile cu probleme au si credite contractate de la banci”, a explicat, pentru Wall-Street, Laurian Lungu (foto), managing partner la Macroanalitica.

Totusi, urmatoarele evaluari ale FMI depind foarte mult de ce vor face autoritatile romane pana la alegerile prezidentiale si de cum vor duce la indeplinire reforma salarizarii si cea a pensiilor.

Guvernul s-a angajat in fata FMI sa adopte legea unitara a salarizarii in sistemul bugetar pana la finalul lunii octombrie si si-a asumat raspunderea in Parlament pe acest act normativ, care prevede scaderea cheltuielilor publice de personal de la peste 9% din PIB in prezent la 7% din PIB in 2015.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri