2 / 4

ING: Nu exista nicio garantie ca Romania mai primeste a treia transa de la FMI

Vizita de acum in Romania este o incercare a FMI de a calma pietele, de teama ca o intarziere a evaluarilor sale va conduce la o crestere a riscului de tara pentru Romania si va accentua presiunile de depreciere pe leu, considera Nicolaie Alexandru Chidesciuc, senior economist in cadrul ING Bank Romania.

"Jeffrey Franks (n.r. - seful misiunii FMI in Romania) a spus ca indeplinirea cu succes a celei de-a doua evaluari a Fondului depinde de aprobarea bugetului pe 2010 cu un deficit bugetar care sa nu depaseasca 5,9% din PIB. Totusi, suntem deja in octombrie 2009 si nu exista un buget pentru 2010 aprobat, iar aceasta situatie se pare ca va continua pana dupa formarea unui nou guvern, urmand ca abia atunci noul buget sa fie trimis in Parlament pentru aprobare", explica econimistul ING.

Pentru acest an tinta fixata de FMI la deficitul bugetar este de 7,3% din PIB, insa analistii ING estimeaza un nivel de 7,7% din PIB si nu exclud chiar un deficit mai mare. La finalul primelor 9 luni din acest an deficitul bugetar era de 5% din PIB, potrivit declaratiei ministrului de finante, Gheorghe Pogea. In 2010, reprezentantii FMI cer reducerea deficitului bugetar pana la 5,9% din PIB.

"Prin urmare, chiar daca FMI vine in Romania pentru a doua evaluare, nu exista nicio garantie ca Romania va primi cu usurina a treia transa din imprumut. Spre exemplu, cand guvernul s-a prabusit in Letonia in februarie 2009 FMI a intarziat plata unei transe din imprumut din luna martie pana in august. Letonia a primit banii, dar abia dupa ce masuri aditionale privind bugetul pe 2010 au fost adoptate. Deci, chiar si atunci, FMI a pus un accent puternic pe planurile bugetare pentru 2010. In acelasi timp, FMI ar putea adopta din nou o abordare mai blanda fata de Romania", concluzioneaza Nicolaie Alexandru Chdesciuc.

Care sunt principalele criterii de care depinde urmatoarea transa de la FMI:

-adoptarea legii salarizarii unice;
-adoptarea legii restructurarii agentiilor guvernamentale;
-adoptarea legii pensiilor;
-adoptarea bugetului pe anul 2010;

"Este, intradevar, o problema indeplinirea criteriilor impuse de FMI, iar riscurile sunt mari si lupta pentru alegerile prezidentiale ingreuneaza situatia", au declarat, pentru Wall-Street, surse apropiate discutiilor.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri