3 / 4

Ce s-a intamplat la prima evaluare a FMI

Boardul Fondului Monetar International s-a aratat multumit de rezultatele primei evaluari a acordului de finantare cu Romania, deblocand a doua transa din imprumutul de peste 12 miliarde euro acordat tarii noastre. Jumatate din a doua transa de la FMI, in valoare de 1,85 miliarde euro, a ajuns in rezerva valutara a Bancii Nationale a Romaniei, iar restul a avut ca scop acoperirea deficitului bugetar, estimat la 7,3% din PIB in 2009.

A treia transa din imprumutul de la FMI, ce se ridica la 1,409 miliarde DST (Drepturi Speciale de Tragere), sau aproximativ 1,5 miliarde euro, urmeaza sa fie deblocata la mijlocul lunii decembrie in cazul in care boardul FMI se va arata multumit de rezultatele celei de-a doua evaluari.

Suma totala primita pana acum de la Fondul Monetar (prin intermediul primelor doua transe) se ridica la 6,088 miliarde DST (n.r. – moneda de cont a FMI), ceea ce reprezinta 6,57 miliarde euro dintr-un aranjament financiar incheiat pe doi ani si negociat la 12,348 miliarde euro.

Imprumutul extern de la FMI care a fost aprobat pentru Romania pe 4 mai 2009 a fost structurat in 8 transe, 3 in acest an, 4 in 2010 si ultima in primul trimestru din 2011.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri