2 / 4

Impozitul pe venit

In noile norme de aplicare a Codului Fiscal se precizeaza expres ca in venitul brut din activitati independente se includ si: "veniturile din dobanzi primite de la banci pentru disponibilitatile banesti aferente afacerii, veniturile din alte activitati adiacente, precum si veniturile incasate ulterior incetarii activitatii independente, pe baza facturilor emise si neincasate pana la incetarea activitatii", subliniaza specialistii Mazars Romania.

De asemenea, se face precizarea ca nu sunt considerate venit brut din activitati independente bunurile din patrimoniul unei afaceri care trec prin reorganizare in patrimoniul altei afaceri a aceluiasi contribuabil, cand se pastreaza destinatia bunurilor, subliniaza echipa Mazars, adaugand ca se stabilesc reguli privind raportarea venitului net / pierderii fiscale in cazul reorganizarii in cursul anului fiscal.

Tot de la inceputul anului au fost introduse prevederi referitoare la deductibilitatea cheltuielilor efectuate pentru intretinerea si functionarea spatiilor folosite pentru desfasurarea afacerilor in cadrul activitatilor independente, in cazul in care documentele sunt emise pe numele proprietarului, si nu pe numele contribuabilului.

Mazars Romania a mai subliniat si introducerea unor prevederi conform carora angajatorii vor inmana persoanelor fizice care inceteaza sa mai obtina venituri din salarii sau asimilate salariilor in timpul anului un exemplar al fisei fiscale, odata cu definitivarea formelor de lichidare sau la incetarea raporturilor in baza carora au fost obtinute veniturile din salarii.

Noile Norme mai clarifica faptul ca in venitul brut realizat din activitati independente se includ si veniturile incasate ulterior incetarii activitatii
independente pe baza facturilor emise si neincasate pana la incetarea activitatii.

In plus, potrivit KPMG, veniturile realizate de membrii in consiliul de administratie, membrii directoratului si consiliului de supraveghere sunt asimilate veniturilor de natura salariala. Primele de asigurare aferente contractelor de asigurare civila profesionala pentru administratori sau directori, incheiate si suportate de societatea comerciala pentru care acestia desfasoara activitatea, nu reprezinta venituri impozabile la nivelul persoanelor fizice.

Normele fac, de asemenea, referire la persoanele fizice care realizeaza venituri din salarii din strainatate, care au obligatia determinarii impozitului anual pe venitul din salarii, relateaza KPMG.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri