3 / 5

Costul rezolvarii crizei: datorie publica imensa

Seful FMI a vorbit ieri si despre criza financiara globala, care a pornit de la sectorul financiar din Statele Unite ale Americii, dar care risca sa se transforme intr-o criza a sectoarelor publice din numeroase tari.

“Modalitatea de a evita colapsul economiei globale a fost sa inlocuiesti o parte din datoria privata cu datorie publica, ceea ce a fost un lucru bun dupa parerea mea, dar acum avem o problema cu datoria publica, ceea ce este adevarat si trebuie sa o rezolvam imediat ce este posibil. Guvernele trebuie sa faca fata imediat datoriilor publice imense”, a declarat seful FMI, economistul francez Dominique Strauss – Kahn.

Si in acest caz, pentru a se face mai clar inteles de studentii de la Academia de Studii Economice, seful FMI a recurs la o noua paralela.

"Sa luam cazul unui incendiu. Cand o casa a luat foc si erau copii inauntru, pompierii au fost nevoiti sa stinga focul. Asa ca au folosit foarte multa apa si i-am salvat, dar acum este prea multa apa. Costul rezolvarii crizei este o indatorare publica imensa", a declarat DSK.

Seful FMI a mai explicat ca una din primele lectii oferite de criza mondiala este ca economiile nu pot functiona mai bine fara o reglementare mai buna a sistemelor financiare.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri