3 / 4

Estimarile FMI pentru Romania sunt optimiste

Intre timp, FMI estimeaza ca Romania va inregistra in 2011 cea mai buna performanta economica din Europa, cu o crestere a PIB-ului de 5,1%, cu toate ca pentru acest an a coborat estimarea de crestere economica de la 1,3% la 0,8%.

Economistii consultati de Wall-Street apreciaza estimarea optimista, dar realizabila doar daca Romania va utiliza mai multe fonduri europene, iar activitatea de creditare se va relua.

Romania ar urma sa inregistreze un avans economic de 5,1% in 2011, potrivit FMI, in contextul in care cresterea economica a zonei tarilor emergente este estimata la 3,4%. De asemenea, economia Romaniei ar urma sa fie cea mai performanta din Uniunea Europeana in 2011, in timp ce Grecia va fi singura tara ramasa in recesiune, cu o scadere de 1,1% a Produsului Intern Brut.

"Consider ca este usor optimista estimarea de 5,1% pentru 2011. Probabil ca Fondul mizeaza pe revenirea economiei mondiale, dar tot este optimista. Inca este complicat sa vedem ce se va intampla in 2010, dar ceea ce stim este ca primul trimestru din acest an a fost sub asteptari. E greu de spus si cat o sa fie cresterea economica in 2010, ca o sa fie 0,6% sau 0,8%, dar in mod clar o sa fie sub 1%", a declarat, pentru Wall-Street, Ionut Dumitru, economistul-sef al Raiffeisen Bank Romania.

Romania a inregistrat o crestere economica de 7,3% in 2008, urmata de o contractie economica de 7,1% in 2009.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri