3 / 14

Oamenii de afaceri, tot mai descurajati

Taxa pe valoare adaugata se incadreaza in categoria impozitelor indirecte, suportate direct de consumatorul final, si are a doua cea mai mare pondere in cadrul veniturilor incasate de stat din taxe si impozite, pe primul loc clasandu-se veniturile din impozitul pe profit, venituri si salarii.

“Avand in vedere evolutia nefasta a incasarilor la bugetul de stat (veniturile bugetului general consolidat au avut un trend descendent in perioada ianuarie-martie 2010), se pare ca cresterea TVA este doar o chestiune de timp”, a atras atentia reprezentantul Ernst&Young.

Vestea majorarii cotei TVA si a cotei unice “este foarte proasta pentru mediul de afaceri”, afirma Florin Pogonaru (foto), presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania, care atrage, de asemenea, atentia ca va conduce la cresterea inflatiei si accentuarea recesiunii.

“O astfel de majorare a cotei unice ar putea avea efecte negative asupra mediului de afaceri (care ar fi nevoit sa remodeleze strategiile de business la scara larga), cat si asupra climatului investitional (aceste potentiale efecte ar aparea ca urmare a majorarii cotei de impozit pe profit)”, detaliaza reprezentantii Ernst&Young.

Specialistii Ernst&Young recomanda, in cazul in care se doreste a se lucra asupra volumului deficitului (in sensul reducerii), pentru a se evita un impact economic negativ, “sa se mearga mai degraba pe metode alternative de echilibrare, cum ar fi diminuarea cheltuielilor bugetare, asigurarea unui mediu stimulativ procesului investitional, cat si promovarea unui climat fiscal mai favorabil”.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri