4 / 14

FMCG: Dupa 20 de ani, someri in propria firma

Grigore Horoi, presedintele Agricola Bacau, catalogheaza drept neinspirata o eventuala implementare a majorarii cotei unice si a TVA.

“Este evident ca statul are nevoie de bani la buget si asta cat mai repede. Ori marirea TVA si a cotei unice par la indemana. Parerea mea este ca nu-i deloc inspirat sa se mearga mai departe cu implementarea acestor masuri. In primul rand, o crestere a TVA-ului si a cotei unice ar insemna ca statul sa continue sa cheltuiasca bani de la buget fara a avea nici o presiune, iar atat de vehiculata restructurare a aparatului de stat ar risca sa fie data uitarii, in conditiile in care resursele financiare vor fi asigurate prin majorarea celor doua taxe”, declara Grigore Horoi (foto).

Acesta considera ca o crestere a cotei unice la 20% va determina cu siguranta agravarea dificultatilor cu care producatorii se confrunta deja si va reduce considerabil posibilitatile investitionale, de extindere ale companiilor. Nu in ultimul rand, consumatorul va suporta o inevitabila crestere a preturilor. “Sa nu uitam ca industria avicola din Romania si-asa este intr-o competitie inegala cu producatorii din celelalte state ale UE, unde se practica TVA diferentiata (redusa) la alimente”, completeaza Horoi.

Maria Grapini, presedintele Federatiei Patronale a Industriilor Textile, Confectiei si Pielariei (FEPAIUS), considera ca solutia prin care guvernantii romani ar fi putut evita aceasta situatie ar fi fost scaderea cheltuielilor la buget prin masuri administrative clare.

“Ar fi putut da voie economiei sa respire. Marirea TVA si a cotei unice nu reprezinta o solutie. O solutie rezolva o problema, aceasta este o masura administrativa. Pe primele 3 luni ale anului se constata o crestere abrupta a numarului de someri, tot in primul trimestru procentul de colectare a taxelor este in scadere dramatica. Bugetul va fi grav afectat”, spune Maria Grapini.

In opinia sa lipsa de incredere in deciziile guvernantilor si in mediul de afaceri isi va pune o amprenta puternica asupra dezvoltarii de noi afaceri. “Daca am decis sa inchid o firma, imi vor trebui ani de zile pana sa ma convinga cineva sa deschid o noua afacere. Nu e o decizie pe care o pot lua de azi pe maine. Sunt oameni care au garantat cu casele lor o afacere, si-au investit toti banii ca sa o faca sa mearga de la an la an, si acum se trezesc, dupa 20 de ani, someri in propria firma”, afirma Grapini.

La randul sau, Raul Ciurtin, presedintele si directorul general al Albalact Alba Iulia, sustine ca o eventuala marire a cotei unice si a TVA va genera “un dezastru”, cu un impact negativ asupra unui consum si asa subrezit de criza economica.

“Eu sper sa nu se ajunga la adoptarea acestei propuneri. Solutii nu sunt prea multe, insa veniturile si gradul de profitabilitate al companiilor va avea clar de suferit. Acolo unde se mai poate vorbi de profitabilitate, intrucat producatorii se pot confrunta cu probleme si mai mari de atat”, sustine oficialul Albalact.

Sorin Minea, presedintele Romalimenta si Angst, sustine ca propunerea “sinucigasa” de majorare a cotei unice si a TVA va duce implicit la o scadere a salariilor de 4%, respectiv la un consum mai scazut. Totusi in cazul in care aceasta masura va fi aleasa in mediul de afaceri romanesc nu vor mai exista producatori, ci doar guvernanti.

“Daca acum piata neagra reprezinta 50%, dupa adoptarea unei astfel de masuri – desi nu cred ca va fi aleasa aceasta solutie – vom asista la o crestere a ponderii acestui fenomen de pana la 80%. Multinationalele se vor retrage din Romania, insa nu cred ca vom asista la un astfel de gest sinucigas”, declara Minea.

Potrivit acestuia, Guvernul ar fi trebuit sa se axeze pe masuri de austeritate clare, care ar fi avut un efect in cateva luni de zile, si pe masuri economice reale.

“Acum as risca orice, as lua masurile cele mai dure, insa nu as mari taxele, asta daca as fi in locul lor. Ar trebui sa devina mai duri si sa supere clientela politica, de ordinul catorva mii de oameni, in loc sa devina mai buni si sa supere 22 de milioane de oameni”, explica Sorin Minea.

In ceea ce priveste business-ul pe care il conduce, presedintele Angst sustine ca marirea TVA va genera o scadere a vanzarilor dramatica.

“Ce pot sa fac intr-o astfel de situatie? Fie dau faliment si ies din piata, fie incep sa lucrez pe piata neagra. Credeti ca daca eu o sa tip ca lucrez corect si ofer produse mai scumpe decat piata neagra oamenii ma vor alege pe mine?!”, spune Minea.

De asemenea, majorarea TVA va fi “catastrofala” pentru industria alimentara, in timp ce taxarea inversa ar putea fi una dintre solutii pentru reducerea pietei negre.

Si Andrei Vasilescu, director corporate affairs Romania&Bulgaria Philip Morris, declara ca o eventuala noua majorare de taxe pentru tigarete, la un interval atat de scurt fata de precedenta – 10 euro in ianuarie 2010 – ar avea efecte dramatice asupra eforturilor depuse in prezent pentru diminuarea ponderii comertului ilicit.

“Astazi acciza si TVA au ajuns sa reprezinte 80% din pretul unui pachet de tigarete. Acciza la tigarete a cunoscut o majorare de aproximativ 70% anul trecut. Aceasta crestere abrupta a accizei a condus la o explozie a comertului ilicit cu tigarete, ce reprezinta acum peste o treime din consumul total de tigarete, ce se traduce prin peste 1 miliard de euro pierderi la bugetul de stat. In acest moment, este nevoie de o interventie urgenta si ferma din partea autoritatilor statului prin care sa protejeze atat veniturile bugetare, cat si industria legala”, considera Vasilescu.

In plus, Directiva Uniunii Europene 2010/2012/EU, articol 2A recomanda statelor membre ca in cazul majorarii nivelul taxei pe valoarea adaugata pentru tigarete, atunci se poate reduce acciza globala pana la o valoare care, exprimata ca procent din pretul mediu ponderat de vanzare cu amanuntul, sa fie egala cu majorarea nivelului taxei pe valoarea adaugata.

“Speram ca Ministerul de Finante, in cazul in care va decide majorarea TVA, va aplica aceste prevederi astfel incat, incidenta taxelor totale pentru tigarete sa ramana neschimbata”, adauga Andrei Vasilescu.

Pe de alta parte, Gilda Lazar, director corporate affairs&communications JTI, considera ca Fondul Monetar International “nu «cere» astfel de masuri specifice guvernelor. FMI face o serie de constatari si solicita incadrarea in anumiti indicatori macroeconomici”.

“Dupa cum stiti, previziunile de crestere economica pentru 2010 s-au modificat de la 1,3% la 0,8%, si acesta fiind un procent considerat optimist. In consecinta, FMI atentioneaza guvernul ca are nevoie de cresterea veniturilor la buget. Cum se va face aceasta crestere ramane la latitudinea autoritatilor. Asadar, daca se vor mari TVA si cota unica, acest lucru nu se va intampla la cererea expresa a FMI, ci doar pentru ca aceasta este solutia gasita de guvern”, afirma Lazar.

Aceasta spune ca o eventuala crestere a veniturilor la buget se poate face si prin reducerea cheltuielilor bugetare, prin majorarea bazei de impozitare si prin diminuarea drastica a evaziunii fiscale.

Printre efectele pe termen scurt identificate de catre oficialul JTI se numara marirea preturilor, cresterea inflatiei, a evaziunii fiscale, a costurilor pentru companii si pierderea de locuri de munca.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri