3 / 4

Romanii inca nu au scapat de amenintarea majorarii impozitelor

Insa, analistii mai subliniaza ca, desi pe moment am scapat de majorarea impozitelor, daca taierea cheltuielilor nu va fi suficienta pentru reducerea deficitului bugetar, atunci se va ajunge si la cresteri de taxe si impozite.

Economistii au avertizat ca majorarea impozitelor pe timp de criza era o greseala, in special majorarea TVA, care ar genera cresterea preturilor, dar ar alimenta si inflatia, insa daca reducerile de cheltuieli anuntate de presedintele Traian Basescu nu produc efectele scontate, in final tot la cresterea taxelor se va ajunge.

O crestere a cotei unice de impozitare de la 16% la 20% ar conduce la micsorarea venitului net al populatiei, fapt ce coroborat cu o majorare a TVA de la 19% la 25% ar avea un impact negativ semnificativ. Mai exact, romanii ar castiga mai putini bani, iar acei bani ar avea o putere de cumparare mai mica din cauza cresterilor de preturi generate de o majorare de TVA. In plus, majorarea cotei de TVA ar aduce si presiuni inflationiste, facand ca in final puterea de cumparare sa scada si mai mult.

"Cea mai buna solutie ar fi sa imbunatateasca colectarea actualelor impozite si diminuarea evaziunii fiscale, dar daca acest lucru nu s-a reusit…", explica Nicolae Chidesciuc (foto), economistul-sef al ING Bank Romania.

Cresterea economica din Romania din perioada 2007-2008 a fost bazata in proportie de 70% pe consum, care ulterior s-a redus dramatic pe masura ce recesiunea s-a instalat. Astfel, o majorare a TVA ar genera o scadere si mai accentuata a consumului, in trecut motorul cresterii economice.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri