1 / 9

Lozinci amare, strigate disperate si melodii ironice

"Voi traiti bine, noi nu! Ne-ati ciuruit!", "Bucuresti, unde esti?", "Ne ciuruiti cu 25%/ Va decapitam 100%!", "Jos Guvernul! Sa se impoziteze ei, nu noi!", "Nu scapa unul!", "Udrea, cu poseta ta/Traieste toata institutia mea!" sunt doar cateva din lozincile dureroare sau ironice pe care romanii le-au strigat ieri in piata Victoriei, in cadrul celei mai ample miscari de protest de dupa Revolutie, dupa cum spuneau mai multi oameni prezenti.

Mai mult, in grupurile formate erau oameni ce purtau cu ei tablouri cu Nicolae Ceausescu sau cu maresalul Ion Antonescu.

Pe fetele unora se citea revolta, in timp ce majoritatea batranilor transmiteau disperarea de a se vedea in pragul saraciei. Oamenii povesteau cu lacrimi in ochi situatia lor dramatica, traiul mizer in care au ajuns dupa zeci de ani de munca. Strigau, cu ultimele puteri parca, durerea lor: “Jos Basescu!”, “Hotii!”.

In alta parte, sindicalistii din toate ramurile sistemului bugetar comprimau in lozinci ironice sau triste toata suferinta unei munci prost platite, a unei vieti cu greutati si lipsuri, a ratelor la banca si copiilor de crescut.

Elicopterele ce survolau zona pareau a fi singura prezenta a autoritatilor la aceasta miscare de protest impreuna cu fortele de ordine terestre, mobilizate in numar foarte mare.

Oamenii care s-au adunat in fata Guvernului, nemultumiti de reducerea salariilor cu 25% si a pensiilor cu 15%, au cerut demisia presedintelui Basescu si a Guvernului Boc, impreuna cu desene in care premierul aparea cu o coasa. Un alt text afisat la miting prezinta un dialog imaginar intre Basescu si seful guvernului, in care seful statului repeta indemnul "Sa traiti bine!", iar prim-ministrul raspunde "Avem noi grija, domnule presedinte".

Melodia lui Valeriu Sterian "Vino, Doamne!", simbol al protestelor din 1990 desfasurate in Piata Universitatii, s-a auzit din nou in Capitala.

Refrenul "Doamne, vino Doamne/ Sa vezi ce-a mai ramas din oameni" a rasunat din boxele instalate la miting dupa ce liderul Blocului National Sindical (BNS), Dumitru Costin, le-a cerut protestatarilor sa faca liniste pentru 30 de secunde, timp in care sa-si exprime "in gand" nemultumirea fata de masurile de austeritate anuntate de Executiv din cauza crizei.

Romanii nu au uitat nici sa faca haz de necaz, asa ca au dansat pe o varianta a melodiei “Dansul pinguinului”, adaptata la situatia actuala. "Un pinguin conduce Guvernul/ Si totul se misca greu, greu, greu".

Acest dans a fost completat de "Romanul n-are noroc", o melodie a solistului CRBL, compusa special pentru mitingul de ieri. "Am venit in calitate de reprezentant al generatiei mele", a spus CRBL atunci cand a urcat pe scena, dupa care au urmat versurile reprezentative pentru actualul context socio-economic: "golim buzunarele, ca vin taxele".

"Cand cetatenii mor de foame, ei sunt indreptatiti sa-si manance conducatorii", a spus de la tribuna liderul Cartel Alfa, Bogdan Hossu.

La mitingul ce s-a incheiat in jurul orei 13.30 au participat functionari publici si angajati din sanatate, educatie, cultura si energie, CFR si Metrorex, dar si studenti, politisti, angajati ai Ministerului de Interne si pensionari. Toti si-au manifestat nemultumirea fata de reducerea tuturor salariilor cu 25% si a pensiilor cu 15% si ameninta cu greva generala in cazul in care guvernul nu va renunta la aceste masuri.

Protestul a fost organizat de CNSLR Fratia, Meridian, Cartel Alfa, BNS si CSDR.


Inapoi la articol

Setari Cookie-uri