2 / 9

"Ce facem, ajungem in strada?"

Un profesor de fizica trecut de 50 de ani din Targoviste, cu gradul 1 si vechime de 34 de ani, castiga in prezent 1.800 de lei. “Am venit aici pentru ca sper sa imi pastrez salariul pentru care am muncit atatia ani. Oricum, nu cred ca se va rezolva nimic prin aceste mitinguri si greve”, declara profesorul.

In opinia acestuia, ar trebui reduse doar salariile si pensiile mari, iar banii sa fie mai bine distribuiti. “De exemplu, luna trecuta cancelaria din scoala in care lucrez a primit mobilier nou, desi cel vechi mai putea fi folosit. Acesti bani puteau fi indreptati catre alte probleme din invatamant”, mai spune cadrul didactic.

“In conditiile in care am o rata la banca de 300 de euro, nu imi ramane nici strictul necesar. De vacanta nici nu poate fi vorba, avand in vedere ca in ultimii 9 ani nu am mai plecat in concediu”, spune acesta atunci cand este intrebat la ce cheltuieli va renunta in conditiile reducerii salariale.

Corina, un alt cadru didactic, din judetul Olt, care preda la clasele 1-4 are un salariu de 1.100 de lei. “Am venit aici pentru ca nu vreau sa ne diminueze salariile, sa dispara titularizarea sau sa treaca clasa a 9-a la gimnaziu”, explica profesoara care completeaza ca nu crede in solutionarea acestor probleme.

In opinia acesteia, doar unele categorii sociale ar trebui sa sufere diminuari salariale. “Banii ar trebui luati de la senatori si deputati, de la judecatori si de la medici – care pe langa salariu mai beneficiaza de 2-3 salarii pe luna din plati informale”, spune aceasta, care adauga ca va reveni in Capitala si pe 31 mai, la greva generala.

Corina mai spune ca si sotul este bugetar si are un venit de 1.000 de lei. “In aceste conditii trebuie sa platim rate la banca de 600 de lei”, mai afirma profesoara.

“Lucrez in invatamant de 32 de ani si am 1.500 de lei salariu”, spune Iuliana Radu, 52 de ani, invatatoare. Masura de reducere a salariilor cu 25% o afecteaza direct in conditiile in care salariul sau si cel al fiicei sale intretin 5 persoane. La aceasta se adauga si imprumutul bancar.

“Anul trecut am renuntat la salariu, am avut cumulat cateva saptamani de munca fara plata. Pot sa spun ca ne-am obisnuit cu 3 zile neplatite, insa sa nu vina sa ne ia si din salariu. Ce facem, ajungem in strada? Din salariul meu si cel al fiicei mele, care este consilier juridic si primeste 700 de lei, intretinem 5 persoane. Toata viata am muncit la stat si am trait din imprumuturi de la C.A.R.”, afirma Iuliana Radu.

In opinia sa, singurul vinovat in aceasta situatie este Guvernul Romaniei, si nu FMI. “Trebuiau sa inceapa cu aceste reduceri de venituri de sus. In schimb ei au infiintat ministere si posturi noi si pe oamenii de rand ii bombardeaza cu taieri de salarii si restructurari. Nu e corect”, afirma Radu.

La randul sau, Gheorghita Stancu, 44 de ani, cadru didactic in judetul Dambovita, lucreaza in invatamant de 20 de ani si are in prezent un salariu de 1.300 de lei.

“Guvernantii au beneficiat numai de facilitati – masini de serviciu, telefoane de serviciu si multe altele – in timp ce noua ne-am fost luate toate sporurile, nu ni se deconteaza nimic. In decembrie, ianuarie si februarie au scazut sporurile cu 15%, iar altele au fost complet desfiintate. Am un credit bancar pe 10 ani, mai am de platit 6 ani si nu stiu cu ce”, declara Stancu.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri