3 / 9

Medicii: Sistemul sanitar va falimenta. Vrem sa emigram

Madalina, 26 ani, doctor rezident la un spital din Bucuresti, a terminat Facultatea de Medicina in vara anului trecut si are un salariu de 1.200 lei. “Daca se va reduce salariul cu 25% voi avea un castig lunar de sub 1.000 de lei, in conditiile in care chiria si intretinerea ma costa 750 de lei”, declara medicul.

Potrivit acesteia, masurile luate de Guvern vor duce la falimentul sistemului sanitar. “Vom fi o tara de inculti si de bolnavi pentru ca profesorii si doctorii sunt categorii sociale defavorizate. In aceste conditii, e normal ca doctorii sa nu isi faca treaba doar daca sunt <motivati> suplimentar “, mai spune tanara, care adauga ca singura solutie este emigrarea. “Am fost un an in Franta la studii si acolo doctorii castiga mii de euro pe luna si sunt respectati. Sper sa imi gasesc un loc de munca in spitalele din afara tarii”, mai afirma medicul.

Emilia, asistent medical in Maramures, 40 de ani, are in prezent un salariu lunar de 900 de lei dupa 15 ani de vechime in munca. “Nu sunt increzatoare ca acest miting va rezolva ceva, insa am venit din solidaritate pentru colegii mei. Eu am de intretinut doi copii in facultate si nu stiu cum ma voi descurca cu 700 de lei”, spune cadrul medical.

Potrivit acesteia, “guvernantii trebuiau sa se organizeze mai devreme pentru a lua niste solutii, nu in al 12-lea ceas. “O modalitate de reducere a cheltuielilor o reprezinta asigurarile de sanatate. In Romania sunt prea multe persoane care beneficaza, corect sau nu, de scutirea platii la asigurarile de sanatate”, a mai spus aceasta.

Increzator in impactul manifestatiei, Gheorghe Dobrita, un profesor in varsta de 60 de ani din judetul Olt, considera ca masurile care trebuiau impuse din timp sunt ”lichidarea evaziunii fiscale”, respectiv o limitare a cresterilor salariale si a pensiilor “de lux”.

“Aceasta este nota de plata pentru neglijenta Guvernului. Vreau ca acest guvern sa cada, insa cei vinovati sa plateasca si nu pe spinarea poporului. Guvernantii trebuie sa plateasca pentru greselile lor si nu poporul roman”, explica Dobrita.

Acesta lucreaza in invatamant de 35 de ani si are un salariu de 2.000 de lei. 700 de lei reprezinta rata lunara pentru un credit bancar.
“Am un baiat de 25 de ani si nu are unde sa se angajeze. Asta e problema mea cea mare. Nu cred ca FMI este vinovat de acest lucru, ci Guvernul roman, sunt problemele noastre, nu ale Fondului Monetar International”, adauga Gheorghe Dobrita.

Dupa reduceri salariale de 28% in ultimele doua luni, angajatii din domeniul sanatatii din Constanta nu au primit bine masura suplimentara impusa de Guvern de scadere a remuneratiilor cu inca 25%.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri