4 / 5

Castigurile din dobanzi, taxate cu 16%

Guvernul va impozita toate dobanzile si va aplica cota unica la toate castigurile de la bursa.

Prin aceste impuneri, guvernantii se asteapta ca vor incasa 217 milioane lei (din impozitarea dobanzilor) si 145 milioane lei (cota unica la castigurile de pe piata de capital).

„Influenta la nivelul economiei nationale este pozitiva, insemnand in primul rand asigurarea de venituri pentru efectuarea cheltuielilor de investitii programate, fara cresterea deficitului bugetar”, se arata in documentul citat.

In absenta veniturilor rezultate din masurile cuprinse in aceasta ordonanta, respectiv 855 milioane lei pentru semestrul II al anului 2010 si respectiv 1766 mil. lei la nivelul anului 2011, mentinerea deficitului bugetar ar insemna o reducere a formarii brute de capital fix cu 0,6 puncte procentuale si a produsului intern brut cu 0,2 puncte procentuale in anul 2010 si o reducere de 1,2 puncte procentuale a formarii brute de capital fix si de 0,3 puncte procentuale a produsului intern brut pentru anul 2011, mai arata proiectul obtinut de Wall-Street.

Dupa ce Guvernul a anuntat impozitarea veniturilor de pe bursa si din depozitele bancare cu cota unica de 16%, efectele pe termen scurt vor fi descurajarea economisirii si diminuarea resurselor de investire. Ce solutie ii ramane unui roman cu lichiditati care pana acum isi depunea economiile intr-un depozit bancar sau intr-un cont pe bursa? Vezi aici reactii.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri