3 / 4

E oficial: Pensiile si salariile vor fi taiate

Legea care prevede taierea pensiilor si salariilor a fost adoptata prin respingerea motiunii de cenzura, insa nu-si produce inca efectele, deoarece trebuie sa mai parcurga etapa verificarii constitutionalitatii si apoi a promulgarii.

Presedintele Senatului, Mircea Geoana, a anuntat ca, intrucat motiunea de cenzura care a fost depusa pe legea care prevede reducerea salariilor bugetarilor cu 25% si a pensiilor cu 15% a fost respinsa, actul normativ a fost adoptat, fiind depus la Secretariatul celor doua Camere pentru a putea fi inaintate sesizari de neconstitutionalitate. Sesizarea CCR pe aceasta lege se poate face intr-un interval de 48 de ore, a mai informat liderul PSD.

Potrivit Legii nr. 47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale, articolul 15, Curtea se pronunta asupra constitutionalitatii legilor inainte de promulgarea acestora, la sesizarea Presedintelui Romaniei, a unuia dintre presedintii celor doua Camere, a Guvernului, a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, a Avocatului Poporului, a unui numar de cel putin 50 de deputati sau de cel putin 25 de senatori.

Cea de-a doua lege pe care Guvernul si-a asumat raspunderea, Legea privind recalcularea pensiilor speciale si reevaluarea celor de invaliditate, pe care Guvernul si-a asumat raspunderea luni, saptamana trecuta, a fost adoptata joi, pe 10 iunie, deoarece termenul de trei zile pana la care putea fi atacata printr-o motiune de cenzura a expirat. PSD a atacat deja la CCR aceasta lege privind recalcularea pensiilor speciale. Nici aceasta lege nu-si produce, din cauza atacului la Curte, efectele.

Sectiile Unite ale Inaltei Curti de Casatie si Justitie au decis sesizarea Curtii Constitutionale a Romaniei (CCR) cu privire la neconstitutionalitatea Legilor de austeritate asumate de Guvern, care vizeaza reducerea pensiilor si salarilor, potrivit unui comunicat remis marti.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri