2 / 6

Nu intelegem modul in care functioneaza Ministerul de Finante, dar ne-am obisnuit

Oamenii de afaceri sunt derutati de ipoteza anuntata de Sebastian Vladescu, ministrul Finantelor, potrivit caruie cotata unica de 16% ar urma sa fie eliminata si inlocuita, incepand de anul viitor, cu un impozit progresiv.

“Oamenii de afaceri nu inteleg modul in care functioneaza Ministerul de Finante, dar s-au obisnuit cu acest lucru. Mediul de afaceri nu are ce sa spuna despre aceasta masura, atata vreme cat nu se cunosc toate dataliile sau normele de aplicare. Cum sa se faca impozitarea progresiva? Pe persoana fizica sau pe familie?”, spune Cristian Parvan (foto), secretarul general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR).

In cazul in care se va opta totusi pentru implementarea unei modalitati progresive de impozitare, Finantele ar trebui sa ia in calcul acordarea de anumitor deductibilitati.

“In cazul in care s-ar implementa totusi un astfel de sistem de impozitare, este necesar sa fie gandit ca sa existe niste deductibilitati reale. Oricum, una dintre intrebari este daca aceasta forma de impozitare va fi similara celei existente pana in 2005”, precizeaza Parvan.

Cota unica a fost introdusa de catre autoritati la 1 ianuarie 2005, data pana la care a functionat un sistem de impunere pe venitul global. Introducerea cotei unice a generat, din momentul introducerii, incasari mai mari la buget, pe fondul ritmului accelerat de dezvoltare pe care l-a cunoscut economia locala.

Asociatia se arata sceptica in privinta acestei masuri si din cauza declaratiile si masurilor anterioare ale celor din ministerul Finantelor. AOAR aminteste de promisiunea facuta de Finante in privinta eliminarii impozitului minim.

“Ministerul Finantelor nu e preocupat decat de cresterea veniturilor si cauta solutiile cele mai rapide pentru a strange cat mai mult bani. Ar trebui sa se gandeasca la cum sa faca pentru a genera investitii si locuri de munca, pentru ca aceste lucruri duc la cresterea veniturilor statului”, mai spune Parvan.

Introducerea impozitului minim, in a doua parte a anului trecut, a constituit una din masurile legislative cu impact semnificativ in viata IMM-urilor. De asemenea, cota de impozitare pe veniturile microintreprinderilor a fost majorata la 3%, de la 2,5 in 2008, iar impozitul pe dividende (10% sau 16%) a ramas constant.

Ovidiu Nicolescu, presedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR), spunea recent ca statul a pierdut peste 2,8 miliarde de lei de la introducerea impozitului minim, dupa ce aproape 320.000 de societati comerciale au intrat in faliment


Inapoi la articol

Setari Cookie-uri