5 / 6

Un pas inapoi

Introducerea impozitarii progresive ar fi un pas inapoi fata de acum sapte ani, pentru ca si atunci era un sistem de impozitare diferentiata, spune Alexander Milcev (foto), partner tax advisory&compliance services in cadrul Ernst&Young Romania.

In opinia sa, reintroducerea acestor transe de venit complica si mai mult pentru ca vor creste costurile administrative. “Viata devine mai complicata atat pentru oameni, cat si pentru cei de la administratia financiara si cred ca este o complicatie inutila. Nu cred ca impozitarea progresiva va ajuta, mai ales in anii de criza 2010-2011. In alte tari unde exista aceasta impozitare progresiva, sistemul este insotit si de niste deduceri fiscale, pe care Romania nu le are. In momente de recesiune nu este momentul pentru a schimba cota unica pentru ca asta inseamna cresterea costurilor”, spune Alexander Milcev.

Introducerea unui sistem progresiv de impozitare ar crea discriminari si ar spori evaziunea fiscala, pe cand mentinerea cotei unice ar promova clasa medie, odata eliminate categoriile exceptate la plata, a declarat, citat de NewsIn, Gabriel Biris, partener al casei de avocatura Biris Goran.
Avocatul sustine ca nici un guvern nu a facut nimic pana in prezent pentru largirea bazei de impozitare. De-a lungul timpului, chiar si dupa introducerea cotei unice, s-au creat exceptii la plata pentru tranzactii speculative, fiind astfel avantajata patura bogata a populatiei, in defavoarea celor cu venituri salariale. Iar o posibila re-introducere a impozitului progresiv nu ar crea decat noi posibilitati de eludare a legii.

"In nici un sistem cu cote progresive ele nu sunt platite de bogati, ci marcheaza acordarea de deductibilitati si exceptii pentru cei care sunt capabili sa faca lobby", a declarat Biris.

"Oamenii bogati sunt bogati din castiguri de capital, nu din salarii," a mai spus Biris, explicand ca de la introducerea cotei unice si pana in prezent, au fost acordate o multime de exceptii de la impozitare, de exemplu, pentru speculatii imobiliare sau castiguri de capital.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri