3 / 6

"Un atac direct asupra clasei de mijloc

Violeta Moraru, proprietara Azuga Waters si cel mai mare actionar al producatorului Perla Covasnei, declara ca o eventuala punere in aplicare a impozitarii progresive va conduce la scaderea si mai accentuata a investitiilor straine – “si asa subrezite” - pe plan local.

Un alt efect imediat sesizat de Moraru este diminuarea consumului, care va atrage dupa sine noi valuri de disponibilizari, somaj in crestere si majorarea cheltuielilor bugetare.

“Vom asista la o oprire fortata a dezvoltarii mediului de afaceri din Romania si o reorientare a investitiilor in tarile vecine. Masurile luate de guvernanti pana in prezent au adus doar imbunatatiri temporare. Pot produce insa efecte ireversibile cum ar fi imposibilitatea de a reatrage investititorii straini care au decis sa plece din Romania”, considera Violeta Moraru.

Aceasta considera ca doar prin stimularea consumului vom putea restarta economia.

“Cu o masura de tipul celei propuse de Sebastian Vladescu nu avem sanse sa iesim din criza nici in 2011. Vom vedea efecte dezastruoase dupa nici 3 luni de la punerea in aplicare a impozitarii progresive”, spune Violeta Moraru.

Sorin Minea (foto), presedinte Angst si Romalimenta, priveste impozitarea progresiva drept o “metoda de stanga” si un “atac direct asupra clasei de mijloc”.

“Cred ca a venit momentul ca acest Guvern sa plece. O astfel de masura ar fi impotriva angajamentului luat de partidul aflat la guvernare, ca atare Sebastian Vladescu ar trebui sa demisioneze daca o astfel de idee va fi aprobata. FMI nu a cerut un pachet de masuri, a cerut una sau alta. Intr-un context economic dezastruos guvernantii sacrifica totul pentru a pastra puterea”, crede Minea.

In opinia sa, un scenariu posibil ar fi ca pe perioada care a mai ramas pana la 1 ianuarie 2011 70% din populatia Romaniei sa creada in afirmatiile ministrului de Finante, iar 50% din investitiile straine sa se indrepte spre alte tari din regiune.

“Sunt intr-o tara cu predictibilitate zero. Vom vedea cum pleaca investitiile in Bulgaria sau Ungaria. De exemplu, bulgarii erau intr-o situatie mai proasta decat a Romaniei cand a inceput criza si acum se afla cu un pas inaintea noastra. E ceva defect undeva. Avem atatea exemple de «asa da» insa parca refuzam sa le luam in calcul. Vladescu nu ne spune unde este adevarata greseala”, afirma Sorin Minea.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri