4 / 6

"O decizie politica"

Potrivit lui Dan Muntean, director general si actionar al Cramele Halewood Romania, cota unica este eminamente o decizie politica, pe care colegii din PDL ai lui Sebastian Vladescu nu o confirma (inca). In plus, acesta nu exclude posibilitatea ca declaratia sa fie o “incercare de testare a reactiilor publicului, ale media si ale clasei politice”.

Consecintele unei eventuale introduceri a impozitarii progresive sunt, in opinia lui Muntean, prelungirea crizei, adancirea somajului, indepartarea investitorilor straini “speriati deja de o piata a muncii suprareglementata”.

“Nu stiu inca pe cine se gandeste domnul Vladescu sa taxeze suplimentar: pe angajator sau pe salariat? In ambele cazuri salariatii vor avea venituri mai mici, deci vor cheltui mai putin, consecinta fiind amanarea relansarii economice. In ambele cazuri angajatorul va fi stimulat sa reduca factura de salarii”, declara Dan Muntean.

Pentru relansarea economica sau iesirea din criza cruciale vor fi investitiile straine, si in mai mica masura investitiile facute de sectorul public, respectiv atragerea fondurilor de la Uniunea Europeana, considera Muntean.

“Din pacate masura cresterii progresive a taxei pe venit va face sistemul de taxare si mai complicat si mai birocratic, si mai lipsit de transparenta. Claritatea cotei unice ii atrage pe investitori (doar pana cand acestia au parte de dusul rece numit codul fiscal romanesc!)”, adauga oficialul Cramele Halewood.

Alaturi de cota unica, pozitia geografica, apartenenta la Uniunea Europeana, forta de munca relativ educata si calificata fac ca Romania sa atraga investitii straine. Un factor determinant este insa si nivelul competitiv al salariilor fata de alte tari europene. “Evident ca aceasta competitivitate va dispare treptat, o data cu cresterea fiscalitatii in domeniul muncii”, completeaza Dan Muntean.

Pe de alta parte, Shachar Shaine, presedintele United Romanian Breweries Bereprod (URBB), considera ca vitala pentru investitiorii straini existenta unui mediu de afaceri stabil.

“Este clar o decizie politica, pe noi nu ne deranjeaza daca exista discutii intre autoritati si investitori, sindicate. Toate aceste afirmatii trebuie discutate inainte, trebuie create conditiile pentru ca investitorii sa se poata pregati pentru astfel de schimbari, nu cum s-a intamplat in cazul TVA. Conteaza predictibilitatea”, afirma Shaine.

La randul sau, Maria Grapini (foto), presedintele Federatiei Patronale a Industriilor Textile, Confectiei si Pielariei (FEPAIUS), critica lipsa unei pareri unitare la nivel politic si stabilirea unor masuri constante pentru mediul de afaceri “pentru cel putin un an de zile, daca nu pentru 2-3 ani”.

“Investitorii nu vor pleca la prima incoerenta a unui guvern, insa au asteptari. Si daca ele nu sunt satisfacute desigur ca se vor uita si la tarile din jur. Iar retragerea unei investitii importante de pe plan local nu va mai atrage venirea altor companii. Ne indreptam din pacate spre un blocaj din care nu vad iesire”, conchide Grapini.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri