3 / 6

Radu Ghetea, ARB: Cooperarea noastra cu CC nu poate fi numita decat constructiva

"Au trecut multi ani de la ultima modificare a legii (in 2003 - n. red.), intre timp s-au schimbat multe, de aceea salut initiativa de a-i da o noua forma", a declarat Radu Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor, care nu a comentat prea mult pe acest subiect.

In schimb, Ghetea a ridicat problema OUG 50/2010 privind acordarea de credite catre populatie. Acesta a precizat ca desi nu impartasesc aceeasi opinie (cu privire la OUG 50/2010 - n. red.), relatia cu CC este una constructiva, bazata pe dialog.

"Contestam faptul ca OUG 50/2010 lasa loc de interpretari", a declarat Radu Ghetea, subliniind ca ordonanta este neclara si permite diferite interpretari. "Noi vrem o legislatie clara, astfel incat nimeni sa nu se mai ridice sa dea in judecata banca", a spus presedintele ARB. In cazul in care legea privind acordarea de credite populatiei va fi promulgata intr-o "anumita forma", bancile din Romania vor inregstra pierderi de 600 de milioane de euro intr-o jumatate de an, potrivit lui Ghetea.

"Este o cifra care daca nu se va realiza, bancile nu vor face profit si atunci este probabil ca unele dintre ele sa aiba pierderi insurmontabile, creandu-se o situatie fara precedent in Romana", a mai spus presedintele ARB.

Ce este OUG 50/2010?

Guvernul a aprobat in iunie OUG 50/2010 pe baza unui proiect elaborat de ANPC, care transpune in legislatia romaneasca Directiva Europeana 48/CE/2008. Ordonanta urmeaza sa fie analizata de Parlament, iar un rezultat ar putea sa apara in urmatoarea perioada.

Din punct de vedere al dobanzilor, conform cu OUG 50/2010, formula de calcul a dobanzii trebuie sa includa o marja fixa si un indice de referinta al monedei in care se acorda sau s-a acordat creditul (Euribor, Libor, Robor).

Citeste aici mai multe despre reactiile bancherilor fata de OUG 50/2010.

Afla din slide-ul urmator ce parere au oamenii de afaceri cu privire la noua Lege a concurentei.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri