Radu Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), atrage atentia ca in cazul in care legea privind acordarea de credite populatiei va fi promulgata intr-o "anumita forma", atunci bancile nu vor mai realiza venituri in valoare de 600 milioane de euro, aferente unei jumatati de an.
"Contestam faptul ca OUG 50/2010 lasa loc de interpretari", a declarat Radu Ghetea (foto), subliniind ca ordonanta este neclara si permite diferite interpretari. "Noi vrem o legislatie clara, astfel incat nimeni sa nu se mai ridice sa dea in judecata banca", a spus presedintele ARB.

In cazul in care legea privind acordarea de credite populatiei va fi promulgata intr-o "anumita forma", bancile din Romania vor inregistra pierderi de 600 de milioane de euro intr-o jumatate de an.

"Este o cifra care daca nu se va realiza, bancile nu vor face profit si atunci este probabil ca unele dintre ele sa aiba pierderi insurmontabile, creandu-se o situatie fara precedent in Romana", a declarat Radu Ghetea.

Ca exemplu, Ghetea s-a referit la cele 347.000 de credite acordate de CEC Bank. "Presupunem ca un beneficiar de credit castiga intr-o instanta din tara procesul cu banca. Atunci, se va crea un precedent, banca va face provizioane pentru intregul portofoliu de credite, si intra apoi in faliment daca actionarii nu suplinesc aceasta pierdere".

Presedintele ARB a mai spus, in cadrul unei conferinte organizate de Mediafax, ca daca un sistem bancar slab nu va ajuta economia nationala, ba mai mult va crea probleme in ceea ce priveste bugetul de stat. "Din 2008, bancile romane au reusit sa treaca de criza fara prea mare ajutor din partea statului, nu cum a fost cazul Olandei, Austriei sau Greciei, unde statul a contribuit in sustinerea bancilor", a punctat seful ARB in conferinta organizata de Mediafax.

Ce este OUG 50/2010?

Guvernul a aprobat in iunie OUG 50/2010 pe baza unui proiect elaborat de ANPC, care transpune in legislatia romaneasca Directiva Europeana 48/CE/2008. Ordonanta urmeaza sa fie analizata de Parlament, iar un rezultat ar putea sa apara in urmatoarele saptamani.

Din punct de vedere al dobanzilor, conform cu OUG 50/2010, formula de calcul a dobanzii trebuie sa includa o marja fixa si un indice de referinta al monedei in care se acorda sau s-a acordat creditul (Euribor, Libor, Robor).

Bancherii, nemultumiti la unison de OUG 50/2010

• Steven van Groningen, seful Raiffeisen Bank Romania: "Ordonanta 50 e gresita, legile nu se fac repede-repede [...] Problema este simpla. Este o problema de interpretare a legii. Sistemul bancar a cerut un singur lucru: ca transpunerea directivei sa se faca printr-o lege clara. Legile nu se fac asa repede, repede". Bancherul afirma ca Ordonanta privind creditele populatiei este gresita si nu avantajeaza clientii, pentru ca nu tine cont ca majoritatea imprumuturilor sunt in euro, iar Euribor este la nivelul minim si urmeaza sa creasca. Practic, bancile vor introduce in prezent indicele Euribor in locul indicelui propriu de referinta, insa analistii estimeaza cresteri pentru Euribor.

Maria-Cristina Matei, director de retail in cadrul ING Romania: "OUG 50, asa cum a fost clarificat de altfel si de ANPC, nu urmareste schimbarea pretului contractelor, ci implementarea unui mod transparent de calcul al dobanzii, ce poate fi urmarit de client. Acest lucru este realizat de lege, care prevede ca ROBOR / EURIBOR / LIBOR sa fie unicul element variabil al ratei. De aici cerinta de a avea una dintre aceste rate plus o valoare (marja) fixa".

• Gheorghe Piperea, avocatul care va reprezenta mai multe sute de clienti ai Volksbank si BCR in procese colective impotriva bancilor: "Formula de calcul propusa de unele banci este o gluma proasta in care se prezinta un artificiu aritmetic pueril. [...] Formulele propuse de banci pentru modificarea dobanzii sunt o insulta la adresa inteligentei clientilor".

Asociatia Romana a Bancilor (ARB) a trimis o scrisoare de 12 pagini la Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) in care solicita clarificari asupra unor articole din legea care transpune directiva europeana cu privire la creditare (Directiva 48 a CE - n. red.).

ANPC si Consiliul Concurentei fac front comun

Constantin Cerbulescu, presedintele Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorului: "Suta la suta Parlamentul nu va modifica nimic, pentru ca am vazut deja opiniile senatorilor din comisiile prin care a trecut deja ordonanta. N-au schimbat o virgula, n-au acceptat niciun amendament. Nici macar prelungirea termenului de 90 de zile in care bancile trebuie sa se conformeze [...] Am explicat ca daca directiva se transpune doar creditelor noi, legea nu va avea nicio relevanta, pentru ca la noi inainte de 2009 cele mai multe credite au fost acordate fara un indice de referinta si cu comisioane de rambursare. Din punctul meu de vedere, OUG 50 este absolut in linie cu prevederile UE. Faptul ca bancile ne-au reclamat la FMI nu este o problema, probabil ca as fi facut la fel in locul celor de la ARB (Asociatia Romana a Bancilor - n. red.), dar noi suntem acoperiti".

• Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei, este de parere ca populatia platea la creditele netransparente cat credea banca de cuviinta. "Cuiul lui Pepelea este la creditele vechi, unde avem fie comisioane care nu se regasesc in noua lista, fie unde dobanda nu era transparenta, adica era un pic la bunul plac al bancii, lucru care economic cel putin nu este corect - primesc 100.000 de euro si platesc cat crezi tu de cuvinta -, este un dezchilibru mare de forte. [...] Modificarea OU ar reduce foarte mult impactul economic si am pierde o sansa de a corecta niste greseli din trecut. Parerea mea este ca nu ar fi trebuit sa lasam genul acesta de credite sa existe".

Citeste aici: Reforma Legii concurentei: Sub lupa oamenilor de afaceri si a avocatilor.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri