2 / 4

Miscarile sociale atarna greu in defavoarea Romaniei

Alexander Milcev (foto sus), partner tax advisory & compliance services in cadrul Ernst &Young Romania, crede ca mitingurile din Romania nu afecteaza prea mult perceptia investitorilor straini, in conditiile in care sunt organizate doar in Bucuresti, pe arii restranse, si nu dureaza mai mult de o jumatate de zi.

“Daca strangi suruburile, normal ca pe undeva teava va ceda, iar frustrarile ii vor face pe oameni sa iasa in strada. Nu este o situatie placuta, insa nici nu creeaza panica printre investitori pentru ca acestia inteleg situatia”, declara Milcev.

In opinia sa, principalul motiv pentru care investitorii sunt reticenti fata de o investitie in Romania, este “climatul economic prost” care ii face sa se gandeasca serios la oportunitatile din alte tari.

“Daca Bucurestiul ar fi blocat o saptamana, atunci impactul asupra investitorilor ar fi mai mare. In Franta, de exemplu, mitingurile se organizeaza in toata tara si paralizeaza tot. Dar la nivelul la care se organizeaza proteste si mitinguri in Romania nu putem vorbi despre un efect distrugator”, concluzioneaza partenerul Ernst & Young Romania.

De alta parere este Cristian Nacu, partener al fondului de investitii polonez Enterprise Investors (EI). “Evident ca nu fac bine”, spune partenerul de la EI, care vorbeste atat in nume personal, cat si din perspectiva profesionala.

“Saptamana trecuta, eram la un eveniment cu mai multi executivi, iar unul dintre ei a spus, referindu-se la protestele din Piata Victoriei, ca seamana cu venirea minerilor la Bucuresti”, povesteste partenerul, care subliniaza ca aceste miscari sociale atarna greu in defavoarea Romaniei atunci cand investitorul strain ia decizia de a investi intr-o tara care are deja un nivel de risc ridicat.

“Avem bani de investit, iar pentru noi este acelasi lucru daca investim in Cehia, Polonia, Slovacia sau Romania. Nu ne obliga nimeni sa investim in Romania, daca gasim un business mai atractiv sau o legislatie mai putin fluctuanta in alta tara”, explica Nacu.

Romania nu sta foarte bine la capitolul perceptie asupra riscului de tara, motiv pentru care oportunitatile de business din plan local trebuie sa fie “infinit mai atractive” pentru a atrage investitorii, mai spune Cristian Nacu.

Jean Valvis
, unul dintre cei mai cunoscuti antreprenori la nivel local si membru al Consiliului Investitorilor Straini din Romania, considera ca, intr-o perioada de austeritate, protestele sociale reprezinta un lucru absolut normal.

“Fata de tari precum Grecia sau Spania, in Romania protestele s-au desfasurat intr-un climat moderat. O societate care nu reactioneaza, intr-un mod pacifist, la masurile de austeritate nu este o societate normala. Pe mine personal nu ma afecteaza aceste miscari de protest”, afirma Valvis.

In ceea ce priveste lista asteptarilor sale de la Executivul roman, aceasta se rezuma doar la o strategie clara, lineara si aplicabila. “Lipsa cadrului legal este mult mai importanta decat manifestarile de bun simt ale oamenilor”, conchide Valvis. De ce nu se da drumul la legea regenerabilelor care vor securiza energetic Romania?

La randul sau, Shachar Shaine, presedintele United Romanian Breweries Bereprod (URBB) si membru al Consiliului Investitorilor Straini, nu considera ca manifestarile de tipul mitingurilor si protestelor sunt negative atata timp cat sunt anuntate, organizate in mod legal si derulate fara incidente.

“Intotdeauna am sustinut si incurajat dialogul si exprimarea opiniei, iar astfel de manifestari se produc pentru a trage un semnal de alarma, pentru exprimarea parerii in ceea ce priveste aspecte economice sau sociale care afecteaza populatia. Ca si investitor strain faci o diagnoza la nivel macroeconomic a mediului in care urmeaza sa investesti, si manifestarile de strada pot reprezenta un semnal de alarma in momentul in care se intampla in mod necontrolat si/sau ilegal”, declara Shaine.

In opinia sa, cei mai importanti factori in decizia de a investi pe plan local sunt ROI (return on investment - gradul si perioada de recuperare a investitiei), conditiile de creditare si finantare a afacerii precum si factorul uman.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri